Станция мери замърсяването на въздуха в жк „Бистрица“, резултатите изплуват на сайта на община Дупница

От години кварталът страдаше при всяко самозапалване на старото сметище. Добрата новина е, че съвсем скоро то ще бъде рекултивирано и този проблем остава завинаги в миналото.

Станция за измерване качеството на въздуха монтира община Дупница в района на най- големия жилищен квартал „Бистрица“ в града, информираха от пресцентъра.  Това е втората подобна станция, другата е в района на Промишленото, изградена по спечелен от школото проект. Показанията и от двете  станции може да се наблюдават в реално време в сайта на общината, където ще може да се намери и архив за изминалите дни. Следят се температура, налягане, влажност, всички видове фини прахови частици, индекс на качеството на въздуха, въглероден оксид, азотен диоксид серен диоксид и други.

През зимата комините по блоковете в жк „Бистрица“ пушат доста активно, тъй като голяма част от хората се отопляват на твърдо гориво. Така в студените месеци „ароматът“ на пушек е доста осезаем в района. От години кварталът се задимяваше и при всяко самозапалване на старото сметище на Дупница. Носеха се облаци пушек и остра миризма. Добрата новина е, че поне този проблем ще остане в миналото, тъй като в момента тече рекултивация на бунището.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here