Една от любимите рецепти на зам.- кметът Крум Милев от Дупница: Бански специалитет

От класическите сосове до вкусните десерти, рецептите на зам.- кетът на Дупница Крум Милев са ясни и апетитни. „Обичам няколко рецепти, защо тези ястия са най-лесните и ще доставят най-голяма наслада на семейната трапеза и в най-незабравимите мигове. Особено са вкусни след Рождественския пост за хората, който имат сила и воля. Идеите са на майка ми и съпругата ми Алина, могат да са в помощ и на новите готвачи, и всяка домакиня. Катиното мезе е типичен бански специалитет, с който местните жители, а и аз, сме изключително горди, защото са лесни, вкусни и празнични. Ползват се свински врат или плешка или бяло месце от пиле, гъби и лук. Дано цените паднат, за да се върнем към нормалността без „промяната“. Достатъчно е да смъкнем с 1 лв. цената на горивата за да преборим останалите, ГЕРБ ще го направи. За да ни е хубаво, необходими са продукти:
1 кг свински врат или плешка/ пиле
200-300грама печурки
2 глави лук
Масло
Магданоз
Черен пипер
Лимонов сок
Сол
Свинското се реже на кубчета и се запържва в масло, докато побелее. Следва да се добавят гъбите (нарязани на четвъртинки), лука (нарязан на полумесеци), черен пипер и сол на вкус. Налива се малко вода, съдът се затваря и се оставя всичко да се задуши много добре на среден огън. Когато водата поизври и месото е много добре сготвено, всичко се мести в голяма глинена тава. Слага се малко лимонов сок и наситнен магданоз и катиното мезе се вкарва да се запече във фурна. Понеже тавата е глинена, се слага в студена фурна, а не предварително загрята, защото може да се пукне.
Катиното мезе е готово, когато месото хване приятен загар. Сервира се директно с глинената тава на масата. За финал се добавя още лимонов сок и наситнен магданоз. Наздраве!Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here