Нов сметосъбиращ камион купуват в Бобов дол, продадат ли школото в Мламолово

Парите от продажбата на училището в Мламолово да се вложат в покупката на нов сметосъбиращ камион поиска Общински съвет Бобов дол на заседание днес. Това беше добавено към докладната за продажбата на имота. Както съобщихме, кметът Елза Величкова очакваше разрешение от съветниците, за да организира конкурс за продажбата на имота. Интерес има от сдружението „Приятели, помагайте“ на Лео Кадели. Поставената начална цена е 136 623 лв. за парцела с площ от 3370 кв.м и построените на място двуетажна сграда от 447 кв. м и едноетажна от 75 кв. Другите заложени условия в конкурса са да се запази предназначението на имота за социални дейности, да се разкрият 12 работни места, от които 50% да са за местни хора, и в срок от 5 години да се направят подобрения за поне 60 000 лева.

При обсъждането на докладната в комисиите към ОбС обаче се е избистрило предложението приходът от продажбата да се инвестира в закупуването на нов сметосъбиращ камион, който да отговаря на всички изисквания. „Съгласна съм.“, отсече кметът Величкова. С 11 гласа „за“ предложението беше добавено към докладната, която в цялост беше гласувана с 10 „за“ и двама въздържали се.

На запитване, дошло от съветника Валери Радлев, кметът поясни, че общината транспортира събраните отпадъци до депото в Костинброд. „Всеки месец плащаме по 25 000 лв. за транспорт, още толкова струва третирането.“, уточни Величкова. Рекултивирането на старото сметище на Бобов дол приключи през март миналата година. Стойността на проекта беше 878 304 лв. Общината чака да ползва заедно с Дупница и Сапарева баня бъдещето депо край село Джерман, което обаче все още не е готово. Припомняме, че в селото се вдигнаха на протест срещу инсталацията, а жалбите срещу оценката за въздействие на околната среда на терена стигна до Върховен съд. Сагата се точи вече от над 10 г. На финалната права в момента е строителството на инсталацията за зелени и биоразградими отпадъци. Изобщо обаче не е започнала процедурата по изграждане на самата клетка на депото, което всъщност е решението на проблемите с боклука на трите общини.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here