Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение

Каним всички, напуснали БСП, да се върнат в партията!

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в понеделник по обед, ден преди срещата на левите формации.

„Просто се върнете в БСП!“

С този призив председателят на столетницата отговори на предстоящата сбирка утре, чиято цел е да се оформи ново ляво обединение.

Нинова призова всички да си възстановят членството в БСП, защото само така можело да се случи истинското обединение на левицата.

Върнете се в БСП, подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем с капацитета на всички да търсим обединението вляво. През 2016 г. Националният съвет прие такова решение. И то е в сила. Каним всички, напуснали БСП, да си върнат членството“, каза Нинова.

И напомни, че в самата партия може да се създават различни идейни течения и ядра.

Председателят на партията отправи обръщение и към партийните организации по места: „Приемете другарите ни обратно“.

Тя изброи организациите, които утре са поканени, като специално отбеляза присъствието на Георги Първанов,  АБВ на Румен Петков, „Изправи се, България” – Мая Манолова, „Движение 21″ – Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, „Нормална държава” на Георги Кадиев и „Мир” на Симеон Славчев.

Виждаме, че това са бивши членове на БСП. Всички тези наши бивши другари са напуснали партията преди нашето ръководство на партията,  подчерта още Нинова.

Нинова поясни, че в поканата не става дума за изключените от партията, а за тези нейни бивши членове, напуснали БСП и в последствие създали леви партии и организации.

Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП! Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем с капацитета на всички да търсим обединение и сила вляво“призова лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че от 2016 година заедно с екипа ѝ са положили усилия „да върнем тези наши другари към общата лява политика“.

Нинова даде и контретни промери за това.

С АБВ бяхме в обща коалиция и имаха свой депутат в миналия парламент.

С Татяна Дончева направихме опит за коалиция, докато не стигнахме до нейното условие да си променим името на партията и да станем БСП-21, неизпълнимо условие.

За Мая Манолова работихме за кмет, цялата софийска организация, тя ни напусна, след като не спечели изборите за кмет.

Георги Кадиев беше наш депутат в миналия парламент, т. е. ние положихме всички усилия да съберем тези субекти, които в годините са напуснали БСП, откъснали са БСП, за да бъде отново заедно и силни“, заяви Нинова.

БСП никога не е спирала опитите да търси обединение в ляво, категорична е тя.

„Стигали сме до коалиция от 26 партии. За нас всеки опит за обединение вляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва“, поясни лидерът на левицата.

Във връзка с утрешната сбирка лидерът на БСП заяви:

„Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в един такъв формат. Засега идеи не сме чули. Що е то новото ляво, как ще се развива. Не сме чули и прочели, но чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси“.

Както Епицентър.бг  писа още миналата седмица бивши и настоящи социалисти, заедно с президента (2002 – 2012 г.) Георги Първанов обмислят ново ляво обединение.

Координатори на идеята са Костадин Паскалев, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Ана Пиринска, Георги Божинов, Петър Мутафчиев, Калоян Паргов, Петър Витанов и др.

На пресконференцията в централата на БСП Корнелия Нинова коментира и темата за събиране на декларации от партийни организации с искане за бърз конгрес на 10-11 декември и смяна на ръководството. 

„Изчакахме да видим тези декларации, да постъпят официално и да видим дали преместваме официално конгреса от февруари през декември. Информираме ви, че до този момент официално на Позитано, както си му е редът, по устав, са постъпили 6 декларации, неофициално знаем за още 17, но не са дошли. Тоест общо 23 от общо 296 организации“, съобщи Нинова и допълни, че за да бъде сменена датата на конгреса от постъпването на декларацията до конгреса, трябва да има 15 дни.

Лидерът на БСП отказа да коментира решението на Софийска градска прокуратура да се самосезира във връзка с нейни изказвания и на депутата от левицата Георги Свиленски за машинното гласуване и кодовете за машините. От прокуратурата ще възложат и проверка на ДАНС по случая, съобщиха от държавното обвинение.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here