Одобриха проекта за паметник на фотографа А. Карастоянов за 76 800 лв., ще е пред Чорбаджийската фурна

Експертен съвет към Министерство на културата одобри проекта за паметник  в Самоков на първия български фотограф Анастас Карастоянов. Както сме писали, през септември Общинският съвет реши да се отпуснат 76 800 лв. за инициативата. Проектът за монумента е на Маргарита Иванова, която е автор и на статуетката за Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов”. Към проекта за самия монумент е представен и планировка на пространството. Главният архитект на общината Надежда Клинчева запозна експертите със ситуационния план и вертикалната планировка.

Направени са били препоръки към шрифта на надписа, поискано е да се намали броят на фотографските плаки както и бъдат поставени по-високо и подредени под формата на хармоника, за да кореспондират с фотоапарата и самата фигура на фотографа да бъде по-висока, като се отрази това и на пропорциите на тялото. Към вертикалната планировка бе препоръчано да се увеличи озеленяването около композицията.

Това е визията от най-известната снимка на фотографа. Зад него ще бъде поставено пано от релефни фотографски плаки на направените от Карастоянов снимки на Левски и други популярни лица от българската история. Паметникът се предвижда да бъде позициониран в историческата зона на града на ул. „Цар Борис III”, пред Чорбаджийската фурна. Концептуално паметникът ще се обвърже с Доспевската къща, където в приземния етаж ще се оформи автентично възрожденско фотографско ателие.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here