50 жени жертва на насилие у дома в област Кюстендил, деца окупираха пешеходна пътека с призив „За това не се мълчи“

50 жени в област Кюстендил са били жертва на домашно насилие през 2021 г. съобщи ст. инспектор Даниел Мазнев от ОДМВР, който участва на работа среща по повод Международния ден за елиминиране насилието срещу жени. Стана ясно, че през изминалата година от областната дирекция са извършили общо 83 проверки по сигнали за насилие у дома. Жертвите са 50 жени, а извършителите 54-ма лица мъже и 10 жени. От полицията са работили по 32 заповеди за незабавна защита и 30 заповеди за защита по Закона за защита от домашно насилие.

Днешната среща бе организирана от Центъра за обществена подкрепа „Св. Петка“ към община Кюстендил. В нея взеха участваха и представители на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ и Районна прокуратура – Кюстендил. Директорът на ЦОП Мая Митова представи добрите практики за работа с жертвите на насилие и оказване на подкрепа, прокурор Радостина Стоянова, директорът на РДСП – Кюстендил, Радостина Васева и ст. инспектор Мазнев от ОДМВР запознаха участниците за общите им дейности и законовите възможности да се противодейства на насилието. Обединиха се около идеята, че повече хора трябва да бъдат привлечени към подкрепящата идея „Да не сме пасивни! Да не оставаме мълчаливи свидетели! Да се противопоставим на насилието.“

Подкрепа и съпричастност към тези цели изразиха и ученици от Езиковата гимназия в Кюстендил – с изложба в Килийното училище и флашмоб „Не на насилието, За това не се мълчи“ на пешеходната пътека при черквата „Св. Мина“. Последваха беседи на инспектора от Детската педагогическа стая към РУ Кюстендил Людмила Терзийска  с младежи от двете елитни гимназии в града – Езиковата и ПМГ.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here