Имот със спорна собственост в центъра на Благоевград влезе в ОбС за продажба, А. Анева: Не е наш, казусът е в прокуратурата

Имот със спорна собственост беше приготвен за продажба от община Благоевград. Това стана ясно по време на дебата в Общински съвет. Става въпрос за помещение от 130 кв. м в центъра на града. Според внесената докладна Люба Петрова иска прекратяване на съсобственост с общината. Предложената сума за продажбата беше 147, 222 лв. без ДДС, тъй като се твърди, че на място са правени подобрения за над 20 000 лв.

Съветникът от ГЕРБ Евгени Бибов обяви, че комисията не приема продажбата, като атакува именно ниската цена. „Става въпрос за помещението на центъра до пицария „Наполи“. Това не е кон за кокошка, а за пиле. Ще е прецедент да прекратяваме съсобственост при положение, че нашата част е по- голяма- 80 кв. м., а тяхната е около 50 кв.м. Призовавам да не се приема. По- добре да разделим обекта на две, а и цената е фрапантно занижена, приспадат се 20 хил. лв. заради направени подобрения, а в половината помещения не можело да се влезе, какъв ремонт, какви 20 хил.лв.?”, заяви в залата Бибов.

Точка на въпроса обаче сложи съветникът Албина Анева, като хвърли бомбата, че общината не е собственик на въпросния имот. „От 2003 г има проведена публична продан, има и обявен купувач. Това е Латинка Ангелова от Петрич, има подаден сигнал в прокуратурата, тъй като тя все още не е въведена във владение, защото има постановление за възлагане в собственост на целия недвижим имот. Просто не мога да разбера ние каква съсобственост ликвидираме. Има заведено дело за спиране въвода във владение на купувача, но нито съдебното решение за излагане на публична продан, нито самата публична продан е атакувана в съда. Ние дори нямаме основание да се занимаваме с този въпрос.”, каза Анева.

„Това е сериозно, защото ако е истина, ние нямаме дори собственост там. Трябва да се разгледат всички факти, но искам да видя всички документи. Не мога да допусна да продаваме нещо, което не е наше. Най- много да имаме право да получим някакви пари от евентуалното разпределение след проведена публична продан. Нека разгледаме въпроса, след като сме се запознали с всички документи.“, коментира кметът Илко Стоянов.

Стана ясно, че въпросният имот се намира в идеалния център, сега представлява салон за красота, а преди това бе пицария. „Купувачът е Латинка Ангелова, разполагам с копие от съдебното решение. Преди да се заплати стойността на имота, изпълнителното производство е спряно, за да се реши спорност между Люба Петрова и останалите съсобственици на имота. От общинска администрация не са проверили прецизно искането на Любка Петрова, което тя е внесла.“, добави още Анева. Председателя на Общински съвет Радослав Тасков прекрати дебатите, а предложението за продажба беше отхвърлено.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here