Часовниковата кула готова в края на февруари, започна обновяването на Градската градина в Дупница 

До края на февруари трябва да приключи ремонтът по Часовниковата кула в Градската градина в Дупница, информира зам.- кметът Олга Китанова в отговор на въпрос, отправен от ГЕРБ съветника Емил Гущеров.

Китанова съобщи, че вече е направено вътрешно укрепване по кулата, чака се доставката на новия часовников механизъм, 60% от пукнатините по фасада са били запълнени. В момента се работи по дървената част от кулата, премахват се старите дъски. Както е известно, ремонтът се финансира по проект, който общината осъществява съвместно македонската Крива Паланка, той е на обща стойност 369 000 евро, парите за Дупница са 235 532.92 евро. Часовниковата кула е построена в края на 18 век и е един от символите на общината.

Междувременно вече са започнати и ремонтните дейности по самата градска градина. Зелените площи край входа откъм ул. „Криволак“ са разкопани за изграждането на новата автоматична поливна система.

Местата, където тече работата, са оградени. Въпреки хладното време и днес по алеите се разхождаха хора. Както сме писали, по силата на договор на стойност 224 000 лв. на място работи дружеството „Чанев инженеринг“ ООД. Заложеният срок за изпълнение е 70 дни. Площта на градската градина е 17 451 кв.м. Сред възложените дейности са изграждане на поливна система, засаждане на нова растителност, затревяване.

Все още обаче е замразен ремонтът на намиращият се в съседство Младежки дом, който трябва да се превърне в Исторически музей. Проектът е на стойност 2 178 883 лв. Първата копка беше направена през април 2021 г. Тогава управителят на „Галчев инженеринг“ даде заявка преустройството да приключи за 6 месеца, които отдавна изтекоха.

На място през миналата седмица наш екип видя, че Младежкият дом все още е строителна площадка. Вътре са вдигани стени, с оглед идеята за обособяване на нови помещения, работено е по част от таваните, но работата е много далеч от завършването. Мястото е потънало в мръсотия и руини, само зарязаните каски напомнят, че е имало работници.

Под терасите на Младежкия дом, в основите на сградата пък се стича вода, незнайно от къде, тя тече по стените, оформяйки блато край стълбите. Достъпът до обекта е свободен. Последно през лятото ОбС Дупница одобри извършването на авансово плащане в размер на 1 100 000 млн. лв. за ремонта.

От общината още в началото на тази година съобщиха, че работата била спряна през лятото на 2021 г, защото изскочили проблеми с проекта, който трябвало да се преработи. Сега след скока на цените предвидените средства вече не достигат. Очакванията са и този договор да бъде индексиран. Общината вече направи това упражнение във връзка с други ключови проекти. Сред тях са рекултивацията на старото сметище, за което парите бяха завишени със 700 000лв., анекс са увеличаване с 400 000 лв. беше подписан и за ремонта на ул. „Орлинска“, който ще продължи през пролетта.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here