В Деня на Св. Екатерина празнуват 381 дами от община Кюстендил

Православната църква почита на 24 ноември света великомъченица Екатерина.

381 дами от община Кюстендил празнуват на днешния празник Света Екатерина, сочат данните на ЕСГРАОН.

Най- много жени 184 носят името Катя, а 121- Катерина. 71 дами са кръстени Екатерина, 5- Катина и само 1 жена- Кина.

Света великомъченица Екатерина е родена в Александрия и е дъщеря на Конста, бивш цар. Майката на света Екатерина е била християнка.
Един ден тя срещнала пустинник и той я посветил в православната вяра. Борбената жена още на 18 години е изобличила езичеството, за което била заточена в тъмница, а през 305 г. посечена с меч. Църковните предания гласят, че тялото й било отнесено в планината Синай. След време там бил построен манастир, който оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.
В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина (познат като „Света Катерина“, 24 ноември) се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

Честит празник!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here