Високопроходим пикап за 35 000 лв. за доброволци купува община Благоевград

Заради наводненията от края на 2021 г. беше обявено бедствено положение в общината. Решението беше взето на заседание на Щаб за изпълнение на Общински план за защита при бедствия, ръководено от кмета Илко Стоянов.

Високопроходим автомобил, с който доброволците от формированието „Георги Измирлиев- Македончето“ да евакуират хората при бедствия, ще закупи община Благоевград. Предвидената сума е 29 166,67 лв. без ДДС или 35 000 лв. с ДДС. Вече е отправена покана към фирмата на Иван Спасов. Изискванията към колата са да е с повишена проходимост, произведена не по- рано от 2010 г., да е пикап с 5 места и 4 врати. Двигателят да е с мощност мин. 143 кс, мин., а автомобилът да е с размери дължина мин. 5075, ширина – мин. 1700, със задвижване 4х4.
Като мотив за покупката се посочват тежките поражения по селата в общината след наводненията през декември миналата година. Изброят се многото щети, нанесени от придошлата река по пътната инфраструктура и броя жители, които се е наложило да бъдат изведени на безопасни места. Подчертава се, че от общината са входирали искане до Междуведомствената комисия за помощ при възстановяването, което обаче още не е разгледано. От общината отчитат, че е налице риск за живота и здравето на населението при бедствия и извънредни ситуации. След писмо от министъра на вътрешните работи от октомври тази година е било разпоредено на общините да  прегледат и актуализират плановете за защита при бедствия и във връзка с войната в Украйна. В одобрената схема на община Благоевград е било включено доброволното формирование „Г. Измирлиев-Македончето“, които да се придвижват с автомобил с повишена проходимост за доставки до отдалечените населени места. Така се появила нуждата от закупуването на автомобила.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here