Брадви играят в царските гори над Боровец, лесничеят от „Горска Бистрица“: Сечта е законна

smart

Сеч в царските гори в Рила над Боровец притесни самоковци, които се питат дали брадвите са играли законно. За случая съобщиха преди дни от риболовен клуб ”Балканка“, които алармираха, че се натъкнали от отсечени дървета в рилската гора край Боровец, находяща се по пътеката за Мусала в потенциално вододаен район покрай Мусаленска Бистрица. „Дали тази сеч е санитарна или гола, дали е във вододайна зона? Попада ли в границите на Национален парк „Рила“? Ако е законна, колко куб.м. трябва да извози фирмата? Вярно ли е, че целта е да се разшири пътят на Мусаленска пътека, която да се превърне в писта?“, питат от клуба. „Малко ерозийка по баирите и това онова. И после водата в питейните водохващания била замътена? Еми, замътена ще е, каква да бъде. Малко ще скърцат зъбите на природонаселението и на скиорите в Боровец като пият вода, ама какво толкова?” възмущават се от „Балканка“.

smart

На информационна табела е записано, че сечта се извършва от Иво Костов, изпълнител и управител на фирма „Костов Лес -78”ЕООД от самоковското с. Говедарци. Срокът за сечта и извоза е от 03.10.2022г до 31.12 2022г. Собственик на имота са наследници на цар Борис.

smart

Потърсихме за коментар и Костадин Георгиев -лесничей на частното стопанство „Горска Бистрица“, той беше категоричен, че законът е спазен. „Сечта е абсолютно законна. Мога да покажа документи, включително и позволителното за сеч, които аз съм издавал. Работата в обета е приключена, за момента стоят само табелите. Предстои ни единствено освидетелстване и почистване. Има предписание от Регионална дирекция по горите. На място имаше изкъртени дървета от ветровали, които са маркирани. На посоченото място са около 12 отдела, като част от тях са и царски. На място има сеч и на общинска гора, има и паркова гора, а също и царска. Никой друг освен мен не е сложил обозначителни табели, каквото е изискването по закон .”, сподели Костадин Георгиев. Управителят на фирмата изпълнител Иво Костов също потвърди информацията, като подчерта, че обектът отдавна е приключен и всичко е законно.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here