Депутатът Табаков: 6 месеца ще отнеме вливането на ВиК Дупница в „Кюстендилска вода“, но е неизбежно

Николай Табаков

Вливането на ВиК Дупница в „Кюстендилска вода“ ще отнеме около шест месеца, но е неизбежно, защото дупнишкото дружество е на крачка от фалита с дългове от около 2 000 000 лева. Това коментира депутатът от Дупница Николай Табаков след разговори с областния управител на Кюстендил и управителят на „Кюстендилска вода“ инж. Марио Нешев. Табаков подчертава, че двамата са били категорични, че от три години ВиК Дупница не е със статута на ВиК оператор. Според депутата абсолютна грешка и фантастика са били опитите на дупнишкото дружество през 2021 г. да входира за разглеждане в КЕВР бизнес план с нова цена на водата.

„Само принципалът на ВиК Дупница – Общински съвет Дупница, не е знаел, че изпратеният бизнес-план през юни 2021 година не може и няма как да бъде разгледан, предвид, че дружеството не е оператор. Оттук излиза изводът, че или някой е подвел, или направо излъгал, че този бизнес-план е спасението на дупнишкото ВиК. И въз основа на това, принципалът е взел грешни и вредни решения през годините и с това е довел дружеството на крачка от фалита с 2 млн. лв. задължения. Единственото спасение за ВиК Дупница, е вливането му във ВиК „Кюстендилска вода“, но това ще отнеме около 6 месеца.“, пише Табаков. Той изрежда, че за да стане това, е нужно решение на Общинския съвет в Дупница за вливане във ВиК „Кюстендилска вода“, решение на МРРБ за придобиване от ВиК „Кюстендилска вода“ на ВиК Дупница, решение на Общото събрание на Асоциацията за това вливане. Също уведомяване на работниците от работодателите поне два месеца преди сделката, оценка на активите на ВиК Дупница и договор за вливане на ВиК Дупница във ВиК „Кюстендилска вода“. Нямало яснота обаче какво ще се случи с натрупаните дългове от ВиК. Още през миналата седмица бяха кръстосани шпаги по темата дали водното дружество в Дупница е оператор или не.

Костадин Костадинов

Припомняме, че пред „4Власт“ председателят на Общински съвет Костадин Костадинов извади документи от КЕВР, оборващи твърдението, че не е оператор. „Как да не е оператор, та всяка година ВиК праща до КЕВР отчети за дейността и има отговори от регулатора. Всяка година КЕВР начислява такса „водно регулиране“ от 10 455 лв. Не е странно, а е тъжно това“, обяви Костадинов с отчетите в ръка. Нещо повече, коментира, че бил изненадан да разбере, че КЕВР разглежда бизнес плана на „Кюстендилска вода“, тъй като заради неуредиците около асоциацията от регулатора обявили, че няма да направят това нито да дупнишкото, нито за кюстендилското дружество. Председателят също коментира, че най- вероятно ще се стигне до сливане, но настоя, че това ще се случи, само когато се дадат конкретни параметри, устройващи дупничани. Искаме ясно да се каже каква ще е цената на водата и какво ще получим срещу това. И второ- какво ще бъде качеството на услугата, предлагана от „Кюстендилска вода“ за дупничани. Искаме в бизнес плана на „Кюстендилска вода“ да се впишат инвестиции, които задоволяват обществения интерес на дупничани.“, отсече Костадинов. Той пресмята, че при цена на водата в момента от 1,37 лв./куб. годишно се събират приходи от около 2 млн.лв.  „При цена на вода от 3 лв., която е заложена в бизнесплана на „Кюстендилска вода“ за 2023 г., Дупница ще генерира над 4,5 млн. лв. и ще внасяме 1,5 млн. в „Кюстендилска вода.“, обясни още той.
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Защо принципалът в лицето на Общинския съвет не е знаел или е крил от дупнишката общественост факта, че ВиК-Дупница вече не е оператор. Ако не е знаел що за принципал е. Ако е крил пак зле. Със незнаене и криене не може да се защитава интереса на общината.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here