Христо Терзийски: Не може да се дават жертви заради безобразно работещата система на МВР в момента

Христо Терзийски

„Липса на комуникация и липса на координация беше основният извод след проверката, която МВР извърши след предишния трагичен случай в Бургас. За няколкото месеца от тогава нито професионалното ръководство на МВР, нито политическото успя така да организира работата, че да не се стига повече до такива инциденти. Случаят е идентичен с този от Бургас. Случаите са в следствие на това, че не работят системите в МВР – не работи системата за охрана на държавната граница и по оперативна линия, и по оперативното обезпечаване. Този инцидент е в следствие и на това, че вече и в сърцевината на страната необезпокоявано се движат микробуси, превозващи нелегални мигранти, и то от хора, които са тежък криминалитет. За това отговорност носят оперативните служби“.

Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски в коментар на тежкия инцидент с пострадали полицаи на Околовръстното шосе в София, при който бус с 10 нелегални мигранти се удари в микробус на жандармерията.

По думите му, за да работи един канал за нелегални мигранти, трябва в него да участват и гранични полицаи:

„А отговорност за това нещо носи Дирекция „Вътрешна сигурност“, която се грижи за интегритета и лоялността на полицейските служители, от всички звена. … Разнебитването на политическата система след април 20221 г. дава този резултат“.

Терзийски подчерта, че не може „да се дават жертви заради безобразно работещата система на МВР в момента, за което полицаите не са виновни“.

Той изтъкна, че при управлението на ГЕРБ България е била давана за пример за справянето ѝ с миграционния натиск.

Според адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, това е поредният тежък инцидент, за който е нормално някой да поеме отговорност:

„Оставките на главния секретар на МВР и на заместникът му са проява на лично достойнство, но е добре те да бъдат приети в момент, в който се появи следващото редовно правителство, за да може новият министър да избере хората, с които да работи“.

Състоянието на МВР е резултат от работата на ГЕРБ, смята той.

„Трябва да се отнасяме много внимателно към човешкия живот и животът на служителите на МВР трябва да се пази много по-сериозно при подобни акции, каквото и да се случва“./Факти
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here