Хората, намерили Сашко: Открит е мръсен, гладен и жаден, истински борец е!

12-годишният Сашко от Перник е намерен в безпомощно състояние, мръсен, гладен и жаден. Това стана ясно от брифинга на властите.

Делтапланеристите Веселин Георгиев и Милко Михалков са открили този следобед издирвания от осем дни Александър Цветанов, стана ясно на импровизирана пресконференция край Профилакториума в Перник. Спасителите заявиха, че не искат наградата от 100 000 лв.

„Сашко е герой. Той се е борил. Истински борец е“. Намерен е в дере на труднодостъпна местност. Около 20 дерета има само от едната страна на билото.

Намерихме детето в дълбоко дере на южната страна на планината. Той се е борил много, за да оцелее. Беше в безпомощно състояние, мръсен и изтощен“, коментира Милко. По думите му планината може да е майка, може и да е мащеха. За детето тя се е оказала майка.

Веселин заяви, че още не може да повярва, че е открил момчето живо. То е било премръзнало, дехидратирано и поискало вода.

Директорът на полицията в Перник комисар Павел Млеканов обясни, че Сашко е намерен в 14.27 часа. Той допълни, че полицията и останалите хора и институции, които са имали отношение по издирването му са знаели, че детето може да оцелее с дни в планината.

„Това е най-мащабната издирвателна  акция, която е провеждана някога. Използвана бе много техника, а екипите подходиха изключително професионално. Имахме подкрепа освен от водолази, алпинисти и от планинари. Нямаме данни да е бил задържан или приютен някъде. Района е обхождан няколко пъти“, съобщи Млеканов.

Прокурор Албена Стоилова допълни, че разследването по случая продължава и ще се установява дали то е отвлечено.

„Вече имаме повод да се усмихнем след 7-8 дни невероятни изпитания. Сашко е намерен жив. Господ ни помогна. Детето е в „Пирогов”. Първите резултати са, че е в добро състояние”, каза кметът Станислав Владимиров.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here