Шишков чака Чимев и Костадинов за среща в КЕВР, на масата съдбата на ВиК Дупница, ОбС шефът: Отиваме към сливане

Костадин Костадинов

Получихме удар под кръста от депутата Н. Табаков, изказванията му за местното водно дружество са политическо мародерство, смята Костадинов

Николай Табаков

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще очаква в КЕВР кмета на Дупница Методи Чимев и председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, за да обсъдят съдбата на местното водно дружество, което е пред фалит. Шишков вече е разговарял с двамата в министерството през тази седмица на среща, инициирана от депутата на ГЕРБ-СДС Христо Терзийски, съобщи Костадинов. „Министърът ни изслуша и смятам, че разбра проблема. Бяхме при него във вторник, вчера бяхме във ВиК Холдинга, преди това при областния управител Александър Пандурски. За да обсъдим темата, днес проведохме председателски съвет и заседание на Икономическата комисия към ОбС. Най- вероятно отиваме към сливане с „Кюстендилска вода“, но преди това искаме ясно да се каже каква ще е цената на водата и какво ще получим срещу това. И второ- какво ще бъде качеството на услугата, предлагана от „Кюстендилска вода“ за дупничани, защото ние трябва да дадем аргументи на хората защо сме взели това решение. Искаме в бизнес плана на „Кюстендилска вода“ да се впишат инвестиции, които задоволяват обществения интерес на дупничани.“, отсече Костадинов.

Методи Чимев и Костадин Костадинов, кадърът е от среща в Дупница, на която бяха поканени тогавашните депутати от областта, а темата беше отново ВиК Дупница.

Както е известно, от година и половина вече община Дупница се опитва да напусне водната асоциация заради неудовлетворяващите средства за инвестиции в нова мрежа, които се предлагат на дупничани от Кюстендил. Единодушно Общински съвет взе решение за това през юни миналата година, излизането обаче и до момента не е факт, което създава правен прецедент. От 2020 г. на хартия оператор за Дупница е „Кюстендилска вода“, което с ВиК „Паничище“ са единствените лицензирани доставчици на услугата в областта. На практика обаче ВиК Дупница оперира в общината, събира таксите, а екипите тичат по авариите. Костадинов коментира остро изказването на депутата на „Демократична България“ от Дупница Николай Табаков, който призова местно ВиК спешно да се присъедини към водното дружество в Кюстендил. Табаков обяви, че се е срещнал с председателя на КЕВР Иван Иванов и той го е информирал, че ВиК не е оператор.

Христо Терзийски, Даниел Александров и кметът на Дупница инж. Методи Чимев

„Получихме удар под кръста от Николай Табаков, именно той, като единственият дупничанин в парламента, трябва да е на наша страна, а не да отслабва позициите ни. Христо Терзийски ни подкрепи, уреди срещата с министър Шишков, депутатът от „Продължаваме промяната“ Георги Стамов заяви, че държи контакт с Терзийски по темата. И Бойко Клечков от БСП на хартия ни подкрепя. Реакцията на Табаков е политическо мародерство. На втория работен ден на парламента му звънях, за да говорим по темата, той не ми вдигна. Сега се опитва да трупа дивиденти като рита умрял, защото такова е положението с ВиК. Как може дружеството да не е оператор? Та всяка година то праща до КЕВР отчети за дейността и има отговори от регулатора. Всяка година КЕВР начислява такса „водно регулиране“ от 10 455 лв. Не е странно, а е тъжно?“, смята Костадинов. Той коментира още, че бил изненадан да разбере, че КЕВР разглежда бизнес плана на „Кюстендилска вода“, тъй като заради неуредиците около асоциацията от регулатора обявили, че няма да направят това нито да дупнишкото, нито за кюстендилското дружество. Така и в момента ВиК Дупница оперира с цена на водата в размер на 1,37 лв., одобрена през 2009 г., а тя го дърпа към фалита, заради задължения към НАП, Басейнова дирекция, Напоителни системи, Кюстендилска вода, ЧЕЗ. НАП даже са наложили запор и вземат 45% от приходите всеки месец, заради което заплатите на служителите се плащат на части.

Управителят на ВиК Дупница Красимира Иванова на среща със съветниците, на която тя обясни, че дружеството е като лейка, тече отвсякъде.

„Разчетите на ВиК, които се контролират от КЕВР, показват, че при цената на водата от 2 лв. или 2,10 лв. дружеството вероятно ще може да се закрепи финансово. При цена на водата от 1,37 събираме на година около 2 млн., при 2 лв. ще събираме 3 млн. лв. Те ще са достатъчни да обезпечат работата на ВиК, но не и за инвестиции в мрежата. По закон големите ремонти се извършват от асоциациите, а не от самите оператори. При цена на вода от 3 лв., което е заложена в бизнесплана на „Кюстендилска вода“ за 2023 г., Дупница ще генерира над 4,5 млн. лв. и ще внасяме 1,5 млн. в „Кюстендилска вода.“ Беше ни заявено, че след като Дупница се включи в асоциацията, което направихме, ще получим финансиране за решаването грандиозния проблем с подмяна на водопроводи и канали и за пречиствателна станция, това се оказа мираж.“ Според Костадинов по темата с ВиК община Дупница е попаднала във водовъртежа на политическата криза. Вниманието на партиите е насочено към други теми, а относно водния сектор се въртят около политиката за окрупняване на сектора. Според него партиите нямат политика в тази сфера. Още любопитни моменти по темата вижте във видеото:
Вижте видеоканала ни:


7 COMMENTS

 1. Коцка, нали изкарахте ВИК-то сега пак да се вкарва вие да не сте на некакви наркотици с кмета минали бе?! Като се обърне колата пътища много! Ама си признайте поне грешките не е срамно ами да се правиш на ударен като си с оцапани гащи е срамно много

 2. Сега разбрахме – за фалита и съсипването на ВиК Дупница според този дебел господин е виновен … Ники Табаков! Такъв безсрамник и наглец като Костадинов не е бил никога председател на ОбС Дупница назад в годините. И кмет и ОбС копаят дъното, пълен провал!

 3. На Коце да му монтират един водомер ,за да се види колко е гола вода.Хубаво се насраха преди години ,а сега търсят оправдание. Полакомиха се на големите обещания за инвестиции във ВиК сектора от Асоциацията ,па сега оле ле.
  Да му мислим ние .Ще ни натресат цена на водата около 3 лв. , а инвестициите в сектора , пак ще останат мираж и като бонус много дупки за пейзаж.

 4. Здравейте,аз като бивш работник на това ВиК искам да изкажа мнението си по въпроса:мисля че някой се прави на ударен и се събужда когато вече няма как да продължи да спинка…всичко това че са ходили та в холдинга,та в КЕВР може и да е истина но идва въпроса защо чак сега,защо когато настоящата управителка уволняваше наред местни а приветстваше външни,всичките (управниците имам предвид)бяха доволно спокойни сякаш знаеха че ВиК са оператори……

 5. Стига игри – Дупница е обречена на безводие – каква Кстендилска вода? Водата идва от Рила,не от Осогово…и ВиК Кюстендил дали се справят с т.н. райони,обслужвани от тях ?!Безкрайни аварии,остаряла инфраструктура,която се нуждае не от кърпежи ,а от тотална подмяна!
  Да, преди време имаше обещания, че ще има пари за подмяна на остарелите безкрайно авариращи етернитови тръби и какво се оказа, няма пари, а В и К Дупница е длъжник на Кюстендилска вода , която съществува само и единствено на хартия и по никакъв начин не е поогнала за преодоляване на проблемите.
  И, както преди време ,г-жа Иванова каза:В и К е една пробита лейка!
  Господа Управляващи/депутати ,общински съветници и съответно Кметствжото/,Уважаеми Съграждани – трябва ли да се унищожи едно предприятие ,което работи за всички нас ,поради болни амбиции и политически игри????

 6. Костадинов беше общински съветник, когато всички от Общински съвет Дупница гласуваха за влизане в асоциацията по ВиК -АВИК Кюстендил без да проучат негативите произтичащи от това решение. Поради тази причина от 2020г ВиК Дупница не е оператор. В тази асоциация не влезе Община Сапарева баня и сега ВиК Паничище е втория лицензиран ВиК оператор на територията на Област Кюстендил. И сега се сърдят на Табаков, че каза истината и тя стана публична. Да попитам сред като ВиК Дупница няма средства, защо все още Община Дупница прибира част от печалбата общинското дружество вместо тези средства да се реинвестират. Това решение на Общинския съвет е още от времето на кмета Янев т.е. преди два кметси мандата. И много други „далновидни “ действия и бездействия е имало в историята на Общиниски съвет Дупница от 2002г. насам по отношение на ВиК Дупница.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here