Край на сушата по басейните в Сапарева баня, Гейзерът готов, минералната вода потече  

Пусната е вече минералната вода в Сапарева баня, даже е с по- голям дебит, похвалиха се хотелиери, които отново са напълнили басейните. Както сме писали, на 2 ноември стартира ремонтът на Гейзера в курорта, поради което беше преустановено подаването на водата, извираща с температура от 104 градуса. От хотелиерския бранш и ръководството на общината бяха на нокти ремонтът да не се проточи, което да остави без минерална вода хотелите и къщите за гости, особено на фона на задаващия се празничен месец декември. Нищо подобно обаче не се случи, даже напротив, работата приключи за рекордно кратко време.

Калин Гелев

Дни преди ремонтът да стартира кметът Калин Гелев съобщи за „4Власт“, че предвиденият срок за изпълнение е 20 дни. „Работа е много специфична. Трябва да бъдат овладени 18-20 л постоянно бликаща вода с температура над 100 градуса. Никой не може да каже колко време точно ще отнеме. По документи сме определили срок от 20 дни, но ще видим колко ще е.“, коментира Гелев в края на октомври, когато работници на фирмата изпълнител „Инстал инжениринг“ все още правеха огледи.

През март 2021 г. беше изградена нова инсталация, за всеки водоползвател се направи отделно отклонение с водомер и спирателен кран.

Припомняме, че ремонтът се забави, защото беше истинско предизвикателство да се намери фирма, способна да се справи с работата. Гейзерът аварира през май, но вече е с подменена сондажна тръба, която слиза на 450 м дълбочина. Подземните съоръжения при каптажа са правени през 50-е и 60-е години и бяха силно износени и корозирали. От градската баня, която е една от емблемите на Сапарева баня, побързаха да информират, че вече работят с нормално работно време- всеки ден от 9 до 21 часа.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here