БСП към Радев: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, с ПП бихме разговаряли (НА ЖИВО)

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с представителите на парламентарната група на „БСП за България“.

На „Дондуков“ 2 са лидерът на партията и председател на ПГ Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Атанас Зафиров, Иван Ченчев и Христо Проданов.

„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, но и вие сте съгласни, че най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорността за управление на страната. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит в парламентаризма и управлението на страната и те могат да бъдат особено полезни в тази сложна ситуация“, заяви президентът и ги попита дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия и ако той е неуспешен, биха ли се коалирали с бившите си партньори ПП при втория мандат.

„За нас има три важни задачи в този парламент. Първо – приемане на бюджет, който да има социална насочености да гарантираме на хората повишаване на доходите, а на икономиката – стабилност. Второ е приемане на законите по ПВУ и трето – надяваме се успешни разговори за съставяне на правителство и работа на парламента. Смятаме, че за съжаление, времето, което ни дадохте на парламентарно представените партии, е загубено. Няма резултат от преговорите, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство“, отговори му Корнелия Нинова.

По думите ѝ очевидно няма да има внесен закон за бюджета за 2023 и затова БСП ще направят предложения между първо и второ четене на сегашния закон за удължаване на бюджета за 2022.

„Сериозни разговори за кабинет не се водят, първата политическа сила демонстрира непоследователност в посланията си“, смята Нинова. Коментира, че времето за консултации не се използва за разговори между първите две партии, а за взаимни обвинения в корупция.

„Смятаме, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започна след връчването на първия мандат, така че според нас колкото по-бързо се случи, толкова по-бързо ще започнат и разговорите“, посочи тя.

Радев припомни, че Конституцията не обвързва президента със срокове за провеждане на консултации и коментира, че ако мандатите се връчат бързо и парламентът не излъчи кабинет, то той трябва да бъде разпуснат в края на ноември, което означава избори през януари или февруари.

„Ако стигнем дотам, предполагам, че претенциите ще се върнат обратно към мен – защо съм определил дата за изборите точно по това време, в което вие, партиите, няма как да водите предизборна кампания“, посочи президентът.

„Искаме редовно правителство, то вече е абсолютно необходимо, но няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. С „Продължаваме промяната“ бихме разговаряли, ако ни поканят“, посочи Корнелия Нинова.

Следвайки Конституцията вече на консултации бяха първите четири политически сили в 48-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“. 

Президентът Радев обяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа и ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване. Държавният глава заяви още, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалогкомпромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България.

След края на разговорите с всички политически сили в парламента започва и процедурата около връчването на мандатите за съставяне на правителство. По Конституция първият е за най-голямата партия, в случая това е ГЕРБ-СДС, вторият трябва да е за „Продължаваме Промяната”, а ако се стигне до трети, то той ще е по избор на президента. / DarikNews.bg
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here