Кметът на Самоков извади проект за ремонт на синагогата по повод 80 г. от спасяването на българските евреи

Предложение за възстановяването на Синагогата в Самоков и превръщането й в културен център представи кметът на общината Владимир Георгиев пред Инициативния комитет за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Георгиев съобщи, че е бил избран за член на комитета.

Днес е имало заседание, председател е министър-председателят, а заместници са министърът на културата и министърът на външните работи. В комитета участват още представители на църквата, на еврейските организации у нас, кметове на общини и др. Почетен член е патриарх Неофит. На днешното заседание е била дискутирана Национална програма със събития и инициативи за догодина, посветени на 80- годишнината. От община Самоков идват четири предложения за събития. Кметът коментира, че две от тях са свързани с националния писател на Босна и Херцеговина Исак Самоковлия, тъй като Самоков е градът, оставил светъл спомен и превърнал се във фамилно име на тази еврейска фамилия.

Ще бъде организирана изложба, посветена на Исак Самоковлия и ще бъде представен документален филм за писателя. Другата инициатива е участие на общината в изложба, организирана от Държавния културен институт към Министерство на външните работи, като Исторически музей – Самоков ще се включи с няколко десетки експонати. Четвъртото предложение е възстановяването на Синагогата, с което да се оформи ансамбъл със Сарафската къща, който ще свидетелства за голямата роля на еврейската общност в обществения и културния живот на Самоков в миналото.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here