СКАНДАЛ В НС: ГЕРБ с обвинение към ПП: Подписали са смърта на ТЕЦ-овете в България! Побеснял, Петков им взе микрофона (ВИДЕО)

Двете партии влязоха в остър спор за работата на въглищните централи

Кирил Петков от „Продължаваме промяната” и Жечо Станков от ГЕРБ се скараха в парламента. Повод станаха въглищните централи и тяхното закриване. В спора се намесиха бившият енергиен министър Теменужка Петкова и ексфинансовият министър Асен Василев.

Първо, на брифинг в сградата на парламента, от ГЕРБ заявиха, че Кирил Петков е поел ангажимент да закрие 83% от въглищните централи у нас, което поставя под риск енергийната сигурност на страната ни и оставя над 100 хиляди души без работа. /За намеренията на Продължаваме промяната преди няколко месеца 4ВЛАСТ подробно информира, работници и служители заплашиха с бунт, валяха защитни декларации, но днес Петков се отметна/

Минути по-късно Кирил Петков започна изявление пред медиите, казвайки, че днес страната ни е сред първите 10 държави, които усвояват плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

 „Намаляването на въглеродните емисии не започва от Плана за възстановяване, а от техните ангажименти (на ГЕРБ – бел. ред.)“, каза още Петков, когато бе прекъснат от Жечо Станков. Съпредседателят на ПП го попита кой е поел ангажимента България да намали въглеродните емисии.

Последва говорене един през друг. Кирил Петков отне микрофона на Станков, но той си намери друг. Петков, за да извини агресивното си поведение, реши го покани на трибунката до него, а Станков продължи да изброява какво очакват гражданите – саниране, безплатна топла вода, електрическа енергия, отстрани до него. На това Петков отвърна: „Едни хора, които са управлявали 12 години, които похарчиха 3 млрд. за турската тръба…”.

Наложи се да се намесят и Теменужка Петкова, и Асен Василев. „Счупихме всички корупционни практики и от това много ви боли“, каза Василев, обвъщайки се към ГЕРБ.

При опита на Петков отново да се качи на трибунката и да продължи изявлението си, Станков от ГЕРБ заяви: „Пълна лъжа! В Плана пише, че 83% от централите трябва да бъдат затворени. Искаме да санираме, всички български граждани искат това. Хората плащат по-високи сметки, благодарение на вашата политика в енергетиката“.

Петков отговори, че ПП никога няма да подкрепят ГЕРБ и нямат кюлчета в чекмеджетата, а Петкова му отвърна: „Вие пък имате парапети“.

„Тук съм, за да оборим две лъжи, които бяха изречени от Кирил Петков. Първата голяма лъжа е, че правителството на „Борисов 3” е поемало ангажимент за 40% намаляване на емисиите (парникови газове – б.р.). Единствената държавачленка, която гласува „въздържал се”, беше България и това може да бъде проверено. Втората голяма лъжа е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент термични централи да бъдат затваряни. Не само че ще бъдат затваряни, но и процентът, който ще бъда затворен, е повече от 40%”. Това каза Жечо Станков – депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката.

В сградата на парламента бившият енергиен министър Теменужка Петкова и бившият образователен министър Красимир Вълчев разискваха енергийното бъдеще на България и обещанията на правителството на промяната в тази сфера.

Станков разясни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е записано България до 2026 г. да съкрати с 40% емисиите. „Тук услужливо Кирил Петков и Асен Василев са избрали базисната година, върху която да се стъпи, да е 2019 г. Тя е най-слабата година на производство на въглища. Като направите една проста сметка, излиза, че 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени”, каза Станков.

По думите му това означава съкращаване на над 80% от работниците или повече от 10 000 души.

„Асен Василев и Кирил Петков с едната ръка разписваха със синдикатите, с другата – поемаха отговорност да бъдат затворени 83% от българските мощности в Маришикия басейн”, обясни бившият зам.-енергиен министър.

Според Петкова правителството, в което тя участваше, е било изцяло готово с Плана за възстановяване и устойчивост.

„Тази лъжа ще излезе много скъпо на България и на българското общество. До 2026 г. трябва да бъдат затворени въглищните ни централи – ние сме категорично несъгласни, отстоявали сме България да премине през прехода на нисковъглеродна икономика, без това да не бъде с цената на работните места на хиляди хора”, каза Петкова.

„Тази лъжа ще струва скъпо на българското общество. Това, което са предложили, не защитава интересите на страната и на второ място – просто е невъзможно”, допълни Теменужка Петкова.

 

https://www.vbox7.com/play:a9e99bac16
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here