Ц. Вуковска сред осветените слънчеви панели: 2022 г. е супер успешна за ГУМ Дупница, ще произвеждаме повече ток от очакваното

На 15 ноември беше осветена фотоволтаичната централа на покрива на ГУМ Дупница, която се очаква да стопи с 30% разходите за ток на общинското дружество.

„2022 г. е супер успешна за ГУМ Дупница. Продължаваме с обновяването на магазина, имаме нов голям наемател, а сега открихме официално и фотоволтаичната централа на покрива, която е най- голямата от този тип в общината. Инвестицията ни не е малка, вложихме 130 000 лв. без ДДС, отделно направихме ремонт на покрива, общата сума е малко над 210 000 лв. Очакваме обаче да си възвърнем вложеното до 3 години.“ Това обяви управителят на ГУМ Цветанка Вуковска след официалното освещаване на инсталацията, която е заела над 800 кв.м от слънчевата част на покрива на сградата в центъра на Дупница.

На място са подредени 266 слънчеви панела, които вече произвеждат електричество. Те бяха осветени от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, който благослови начинанието и пожела успех. За събитието дойдоха зам.- кметът на Дупница Олга Китанова, главният инженер на общината Иван Бельов, юристът на Общински съвет Милен Попов, събра се и екипът от администрацията на ГУМ.

„Поздравявам управителя на ГУМ, че се справи с това предизвикателство, разбира се, с помощта на екипа на общината. За община Дупница това е най- голямата централа върху сграда, изградена от частна фирма, доволни сме, че тя е общинска. Пожелавам още успехи, нека управителят продължи да подобрява сграда, да привлича още нови наематели, клиенти и ГУМ да продължава да бъде средище, където дупничани да се събират и да харесват.“, пожела Олга Китанова.

Цветанка Вукоковска уточни, че мощността на централата 120 kWp, изчисленията са годишно тя да произвежда 148 608,52 кв.ч, което да стопи с 30% сметките за ток. „При пробите на инсталацията се видя, че централата работи много добре и ефективността й е над средното спрямо климатичните условия за Дупница. Това е инвестиция с мисъл за бъдещето, 25 години е срокът за ползването, чакаме намаляване и разходите, надяваме се да регистрираме и приходи от продажбата на остатъци от ел. енергия.  ГУМ Дупница изпълнява програма за енергийна ефективност, искаме да участваме в опазването на климата. Искаме да намалим вредните емисии като използваме слънчевата енергия.“, коментира управителят.

Последната придобивка беше освежаването на пространството около стълбите в магазина, а на място вече греят и коледни дървета.

Тя уточни, че в зависимост от движението на борсите, спрямо което цената на тока варира, в магазина осребряват фактури за ел. енергия от 12 000 до 30 000 лв., но подчерта, че, откакто е начело на дружеството, е поела курс към намаляване на потреблението.

През миналата година първият етаж беше освежен при преместването на щандовете, в новата дрогерия, която се разпростря на над 300 кв. м на етажа, се направи тотален ремонт.

Имат отчетени 30% икономии след внедряване на енергоспестяващи мерки, включващи подмяна на лампите с по- икономични, еко ремонти по асансьорите и т.н. „Над 400 MWh изразходвахме преди време в годишен план, през миналата година паднахме на 300, сега се надяваме да стигнем нива от 200- 220.“

През миналата година беше изцяло обновен и четвъртият етаж в администрацията на ГУМ, където са разположени още офисите на НОИ и пенсионно, инвестицията беше за близо 23 000 лв., които дойдоха от наемателя на дрогерията на първия етаж.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here