Шефовете на САС и ВАС Даниела Дончева и Георги Чолаков се сдобили със скъпи имоти в Долна баня и Костенец, разследват ги

Министерство на земеделието започва проверка, която трябва да изясни дали председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева се е сдобила с къща за гости и открит басейн, финансирани от ДФ “Земеделие”, чрез европейските фондове в Долна баня. Къщата за гости е регистрирана на фирма, собственост на майката и мъжа на съдийката. “Ще имам ангажимента изрично да направим проверка, ще се самосезираме и ще изпратим резултатите допълнително”, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев. “В момента къщите за гости са спрени от Програмата за развитие на селските райони, защото мярката беше опорочена във времето. Държавен фонд “Земеделие” иска връщане на средства при нас 50% от къщите за гости”, коментира земеделският министър. Министерство на земеделието се самосезира след публикация на разследващия сайт Bird.bg , че семейството на председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, докато е апелативен съдия, а впоследствие и зам.-председател (2009-2016) в същия съд, се е сдобило със скъпия имот. Построяването му е финансирано със средства по Програмата за развитие на селските райони, т.е. построена е като къща за гости, за над 236 хил. лв. Имотът е собственост на фирмата на мъжа на Дончева – Илия Карамучев. Получател на средствата е дружеството му „Далия-88“. В него съдружник е и майката на съдия Дончева.

Тя е поредният висш магистрат, за когото се смята, че разполага с подобен имот. В края на миналия месец стана ясно, че шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е купил къща с басейн в село Пчелин близо до Костенец срещу едва 10 хиляди лева.”Беше добра офертата”, коментира Чолаков. Върховният съдия отхвърля предположението, че става дума за симулативна сделка на занижена цена с цел избягване на деклариране на реалната стойност или неплащане на данъци и такси.”Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец”, се казва в коментар на Чолаков. Той съобщава още, че данъкът за прехвърляне на имота е платен върху 10 000 лв. Продавач е дружеството “Еко Клуб” ООД.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here