В Баня почетоха 144 години от Баненската буна, превърнала селото във втория Батак 

144 години от най- драматичните дни по време на втория етап на Кресненско- Разложкото въстание, наречено Баненска буна, отбелязаха днес в разложкото село Баня. Венци и цветя пред паметника на загиналите в знак на признателност поднесоха кметът на Разлог инж. Венцислав Гърменов, Магда Първанова, Христина Манова- директор на Исторически музей- Разлог, Борислав Груев- директор на ОУ “ Св. Паисий Хилендарски”, Румяна Ячкова – член на Настоятелството на НЧ ,,Просвета-1908″, признателни жители и гости на село Баня.

Програмата по повод годишнината от Кресненско- Разложкото въстание завърши с изпълнения на децата от Вокална група “Пиринска фантазия”, с ръководител Яна Добрева- Топузова.

14 ноември се превръща в най- скръбната и черна дата, превръщайки Баня във втори Батак. При потушаване на въстанието на българите от селото поробителите изгарят стотици християнски къщи, десетки работилници и малки дюкяни, отнемат живота на стотици с жестокост. Кметът на село Баня Магда Първанова припомни историята от 14 ноември 1878 година с прочувствените слова на Атанас Ячков: “Кресненско- Разложкото въстание е символ на пробуждането на един народ, стремящ се към присъединяването си към независимото българско княжество. “Изгаря Баня в огънят жесток неспирен, и пепел стеле се навред, дори в чаирите. Кат черни гарвани опушени стърчат останалите само единадесет къщи, но и над тях не секва в този ден плачът на хората.”.

“За подвига на комитите Иван и Георги Гръчеви, войводата Георги Банков и Тодор Пармаков- Хайдутина и непримиримите се, които с песен на уста и развявайки знамето със свещеното за България “Свобода или смърт” дадоха живота си за свободата. Нека отеква посланието им, а нашата признателност не е символ на тъга и мъка, а е символ на това, че ги помним и носим в сърцата си ..и се водим от техния завет за да пребъде нашата Баня!”, възпомена загиналите кметът на община Разлог инж. Гърменов.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here