Акция в Луковит, шестима задържани по разследване в Швейцария за трафик на хора и държане в робство

Разбита е международна група за трафик на хора, обяви в Луковит зам. главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от БНР.

Претърсени са адреси, проверяват се записи от видеокамери. Акцията е съвместна с прокуратурата на Швейцария. Хората са били принуждавани към просия и проституция, каза още Сарафов. Живеели са под мостовете на Женева. Шестима трафиканти са задържани от швейцарските власти.

В ромския квартал „Изток“ на град Луковит от сутринта се провежда международна специализирана операция за трафик на хора. На място са прокурори и следователи от България и Швейцария, както и екипи на ГДБОП, жандармерията и полицията.

Българските и швейцарските власти разследват организирана престъпна група, поясни заместник-главният прокурор и началник на Следствието Борислав Сарафов:

„Която е създадена с цел да се трафикират български граждани, които да извършат просия на територията на швейцарската държава. Държанието на тези граждани е в много тежки условия. Швейцарците разследва тази дейност, квалифицирайки я като експлоатация на хора, като държане в робство“.

Всички жертви на трафика на хора са от Луковитско. Швейцарската полиция е задържала шестима души, също от Луковит: „Тук разпитваме свидетели, открихме при претърсванията документи, които са необходими на швейцарските ни колеги. В домовете бяха намерени част от банковите документи, с които са извършени преводи“.

Представители на швейцарската прокуратура поясниха, че разследването продължава вече 18 месеца.

Шестимата задържани ще бъдат съдени в Швейцария. За такива престъпления местното законодателство предвижда лишаване от свобода до 20 години.

В Луковит днес Борислав Сарафов коментира и инцидента с убит граничен полицай на българо-турската граница. Сарафов съобщи, че вече се води разследване. Направен е оглед на местопроизшествието. Не изключвам български следователи да заминат за Турция, каза още той.

„Очевидно извършителите са действали оттам – дали с намерение да проникнат на територията на страната, дали с намерение да бъдат просто злоумишлени, но е факт, че това е нагло, безпардонно нападение срещу униформен полицай“.

Ако бъдат установени извършителите на турска територия, ще поискаме да бъдат предадени на българските власти. Ние ще поискаме да участваме в действията по разследване заедно с турските си колеги, поясни Сарафов.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here