15 000 човека на нокти, спря ремонтът на Спешното в Костенец, на прага на зимата медиците няма къде да лекуват

Младен Маринов и Йордан Ангелов

Замръзна ремонтът на Спешна помощ Костенец, който стартира през лятото. На филиала разчитат 15 000 човека от Костенец и Долна баня, а на прага на зимата медиците не знаят дали ще има къде да лекуват. Оказва се, че фирмата изпълнител не работи. Заради проблема изправени на нокти са в управата в община Костенец. Заради задънената улица кметът Йордан Ангелов потърси за помощ народният представител от ГЕРБ-СДС Младен Маринов. Маринов е реагирал незабавно като е отправил питане към здравните власти.


„Благодаря на народния представител Младен Маринов, че винаги е близо до нас и имаме подкрепата му. Само ден, след като го информирахме за проблема със спрения ремонт на Спешната помощ, той отправи питане към служебния министър на здравеопазването. Всички ние очакваме отговори защо е спрян ремонтът и ще имаме ли спешна помощ?“, коментира Ангелов.


Ето и питането, което Маринов е отправил: „Местните власти и жителите на община Костенец с тревога ме информираха, че ремонтът на сградата на Филиала за спешната медицинска помощ в гр. Костенец е спрян. Ремонтните дейности започнаха в началото на месец юни 2022 г. Министерството на здравеопазването е възложител на тази дейност, която са предвидени по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ” , финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Но, според информация от обезпокоените служители във ФСМП-Костенец , фирмата –строител е спряла работата по обекта и не осъществява предвидените строително –ремонтни дейности. В същото време предстои зимният сезон, а служителите във ФСМП не знаят къде ще изпълняват служебните си задължения, доколкото и към момента условията в сградата на Филиала са крайно неподходящи за прием на пациенти и не е създадена организация за нейното отопление. Сградата, където за времето на ремонта са преместени служителите във ФСМП –Костенец, също не предлага подходящи условия за работа с пациенти.

Проблемът със спешния ремонт касае и хората в съседната община Долна баня, които също разчитат да им бъде оказвана спешна медицинска помощ от филиала в Костенец. Близо 15 000 жители на двете общини са сериозно разтревожени за качеството и достъпа до спешна помощ в предстоящите зимни месеци В тази връзка, моля, за информация относно причините, довели до спирането на ремонта, относно бъдещето на проекта- кога ще бъдат подновени строително –ремонтните дейности и кога се очаква да приключат и относно мерките, предприети от Министерството на здравеопазването за осигуряване на качествена спешна медицинска помощ на жителите на Община Костенец и Долна баня през идващата зима.“
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here