Петков за Борисов: Той даже не е сигурен, дали нашите 16 политики може да бъдат съвместими

Това, което ще се случи във вторник (б.р. среща между ГЕРБ и „Продължаваме промяната), е това, което ние обявихме преди месец и то е, че ще бъдем конструктивна опозиция. Имаме 16 политики, които са ни важни и защото са важни за българския народ – от пенсии до минимална работна заплати и сме готови да говорим с всяка политическа сила за тях, но трябва да е в Народното събрание, да е пред камери и никой да не се заблуждава, че това ще бъде разговор за коалиции, подкрепи на мандати.

Това заяви в студиото на „Тази събота“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Чувам вчера, че Борисов говори за втори, трети мандат… чакайте малко, поканете всичките партии – вижте дали можете да формирате кабинет. Ако не можете – кажете „не се справихме“, каза съпредседателят на ПП.

„Да си свърши работата, да не бяга така. Той даже не е сигурен, дали нашите 16 политики може да бъдат съвместими“, каза Петков по адрес на Борисов.

„Ние сме евроатлантици и той е евроатлантик. Той вижда евроатлантизма през доставките на оръжие за Украйна и новите изтребители, но това не е достатъчно, има и други теми“, обясни Петков, и даде пример с хартиените бюлетини, където има разминаване.

„Ясно казваме, няма да подкрепим първия мандат, 16 приоритета са ни и важни и като опозиция ще ги подкрепим, който и да ги предложи. Показваме на ГЕРБ как трябва да се правят нещата. Миналото на старите договорки в тъмни стаички не работи с нас“, добави той.

Петков добави, че ГЕРБ не трябва да кани само ПП на разговори, а всички партии.

Сред членовете на парламентарните групи имаше нюанси в позициите
„Това е начинът, по който се прави. Вижте от 240 депутати дали можете да формирате 121. Ако ли не, кажете на българския народ: „Не се справихме, не можахме“. След това мандатът ще дойде при нас. Ние ще направим точно това. Ще поканим абсолютни всички партии за да видим коя партия какви политики вижда, че трябва да се случат. Не за коалиции“, допълни бившият премиер на страната.

Петков коментира и защо Асен Василев е гласувал против закупуването на изтребители и защо 11 депутати от ПП са били „въздържали се“.

„Имахме голяма дискусия за гласуването за изтребителите и решихме всеки да гласува по съвест“, заяви той, но посочи, че не вижда как групата на ПП може да се разцепи и някои депутати да подкрепят евентуално правителство на Борисов.

Петков обясни, че срещата с Росен Плевнелиев, не е имала отношение към решението на ПП за среща с ГЕРБ.

„В третия мандат – вече идва отговорността на президента“, посочи Петков и обясни, че ПП ще се явят на всяка една покана за трети мандат. „Там е странно, партията с най-малко депутати да получи мандата. Голямата диалогичност ме притеснява“, каза той за „Български Възход“.

Кирил Петков обясни защо се уплаши от срещата с главния прокурор

„Приветстваме всякакви проверки по наш адрес. Никой не ми се е обадил до този момент, няма призовки“, обясни Петков по повод обвиненията на министъра на енергетиката Росен Христов, че кабинетът „Петков“ е нанесъл щети за милиони с посредниците за газа. Припомняме, че Христов вече предаде документацията на прокуратурата.

Петков беше категоричен, че към момента нито един човек от ПП не смята да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here