С 60 000 лв. община Самоков ще стяга приюта за кучета в Продановци

Имотът в Продановци, където общината иска да изгради приют.

Община Самоков обяви дългоочакваната обществена поръчка за ремонта на сградата в село Продановци, която трябва да се превърне в приют за безстопанствени кучета. Заложената максимална сума е 50 000 лв. без ДДС или 60 000 лв. с ДДС, а оферти се приемат до 21 ноември.

И на последното заседание на ОбС към кметът Владимир Георгиев беше отправен въпрос за бъдещия приют за кучета.

На няколко поредни заседания на Общински съвет местните парламентаристи поставяха въпроса за приюта. Кметът Владимир Георгиев неизменно отговаряше, че теренът се чисти и подготвя. В крайна сметка поръчката е факт. В документация е записано, че сградата е в много лошо състояние. Тежко е положението с покрива, чиито конструктивни елементи са провиснали и естествено износени, керемидите са изпочупени, има много течове. Също така по стените липсва мазилка, тежко е положението с пода и фасадата. След заложените в поръчката дейности в сградата трябва да се обособят приемна, санитарни помещения за персонала, съхранение на оборудване за почистване и дезинфекция, отделение за настаняване на кучета, помещение за извършване на ветеринарно медицинска дейност. Ще има две помещения за настаняване на здрави животни, помещения за болни и наранени кучета, карантинно помещение, хладилна камера, помещение за съхранение и приготвяне на храна и баня и тоалетна. Архитектурния образ на сградата  не се променя.

В Самоков от години чакат да имат приют за кучета, 4 години само се проточиха разговорите около прехвърлянето на терена и сградата в Продановци на общината. Имотът беше държавна собственост. Решението по въпроса дойде в края на миналата година, когато областен управител беше самоковецът Радослав Стойчев. По думите на кмета Георгиев обаче едва през юни 2022г е подписал договора с областния за безвъзмездно прехвърляне. Припомняме, че любителите на четириногите бяха скандализирани от факта, че заловените бездомни кучета се караха в клетки на сметището в Самоков. От общината заявиха, че животните чакали там да им дойде ред за ветеринарната клиника, с който работят.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here