Денят на народните будители бе отбелязан с церемония по връчване на почетни знаци на удостоените с решение на ОбС- Самоков

В художествена галерия „Проф. Васил Захариев” в Самоков се вплетоха две събития – удостояване на съвременни будители с почетни знаци и изложба „Щампарско изкуство – традиция и съвременност”.
Празникът започна с изпълнения на вокална група „Лунни лъчи” към Читалище-паметник „Отец Паисий” и песен „За Самоков” в изпълнение на читалищния деец Надя Миткова.
Слово за празника произнесе кмета Владимир Георгиев: „Със сигурност мога да кажа, че духът на самоковските будители е жив. Ние самоковци отговаряме на предизвикателството да реализираме онези прогресивни процеси, които възрожденски Самоков ни остави. И това е благодарение на всички- читалищни дейци, учители, културни дейци, духовници, медии.”

По вече утвърдена традиция бяха връчени отличия на изявени дейци за опазване на уникалния български дух. С почетен знак „Златен“ е удостоен г-н Гено Генев. Покрай баща си Слави Генев, Гено от малък се интересува от живопис и графика. Когато през 1973 година в Самоков се открива Графичната база, художникът Зафир Йончев го привлича да работи с него в базата. Той работи в базата от създаването й до пенсионирането си през 2010 г. Така, че не е пресилено да се каже, че Гено Генев е живата история на Графичната база в Самоков.
Почетен знак „Златен” получи Вокално-инструментален състав „Лунни лъчи” към Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”. Музикантите от състава вече 20 години са любимци както на самоковската публика, така и на хората в много други градове от страната, където съставът участва на различни фестивали и задължително печели първите награди.
По предложение на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859“, почетен знак „Сребърен“ получават още трима от членовете на институцията. Това са невероятния музикант Димчо Тосков, който през 2002 г. е създаден състава „Лунни лъчи” и е негов ръководител до 2009 г.
Почетен знак получи и другият ръководител на състава, г-н Цветан Ангелов. Под негово ръководство групата получава много и ценни награди.

Почетен знак получи и г-жа Надя Миткова – дългогодишен читалищен деятел, участник в хорове и вокални групи към читалището, член на настоятелството и личност, с активна гражданска позиция по отношение на културният живот в града ни.
С почетен знак „Сребърен“ бе удостоена Спаска Костова, дългогодишен секретар на читалище „Христо Ботев-1928” – с. Говедарци. По нейната инициатива е изпращането на кандидатурата на читалището в Националната система „Живи човешки съкровища – България ” и се класира на първо място на областно ниво. Нейна е и инициативата за създаването на фолклорен фестивал „Дар от природата”.
С почетен знак „Сребърен” получи г-н Васил Софин. Той е автор е на общо единадесет книги. Сега се подготвя за печат нова негова книга с разкази. Има запомнящи се публикации в пресата. Известен е и със своите фотографии, запечатали красиви места и забележителности от Самоков и региона.
След церемонията бе открита една уникална изложба „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност“. Тук са представени творби, показващи богатата графична колекция от Графичната база в Самоков. Изложбата представи директорът на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов. Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here