Петков/Василев категорични пред Радев: Правителство на ГЕРБ – не! С контактьори не става!

Румен Радев прие за консултации представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната”.

Срещата започна в 10:00 ч. на „Дондуков“ 2.

На срещата са бившият премиер и лидер на ПП Кирил Петков, бившият финансови министър Асен Василев, бившият председател на парламента Никола Минчев и бившият вицепремиер Калина Константинова.

„Искам да ви поздравя за постигнатия резултат на изборите на 2 октомври. Българите показаха и ви отредиха отговорна политическа роля в 48-ото Народно събрание и важно място в политическия дневен ред“, с тези думи президентът посрещна представителите на „Продължаваме Промяната”.„Отново избирателите  не заложиха на една политическа сила. Нужен е диалог и усилия за намиране на ефективни решения, не само поредните предизборни обещания. Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки. В същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство. Трябва да се вземат решения, които българските граждани очакват, добави Радев.

И директно попита: Бихте ли подкрепили правителство с първия мандат?

След което продължи с въпросите:

– Как вие виждате и какви мерки бихте предприели за излизане от кризата, какви мерки да се предприемат за повишаване на отбранителната мощ на държавата.

– Бихте ли подкрепили внесената програма от правителството за модернизация на българската армия, бихте ли подкрепили и вече внесената от служебното правителство програма за приоритетни разходи в МО.

– Всичко, което зависи от нас, за да приемем законите по Плана за възстановяване, антикорупционната програма, ограничаване правата на главния прокурор, са нашите основни принципи, отговори Кирил Петков.

Ясно успяхме да комуникираме в първия ден на този парламент, че ще бъдем водени в 2 принципа – първият – да решим максимално голям брой реални проблеми. Там сме заявили 16 политики, поясни още бившият премиер Кирил Петков.

Той увери, че ще се предприемат мерки за помощ на  българските семейства, особено  за тези, които са най-уязвими в инфлацията. Продължава се политиката за повишаване стандарта на пенсионерите. Петков изброи и мерките на ПП за подпомагане на бизнеса.

Българският народ трябва да знае, че предизборните обещания ще бъдат спазени, подчерта Петков

– За първи мандат сме готови да говорим с мандатоносителите по нашите 16 политики, но няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, категоричен бе Петков.

– Но вече чухте ГЕРБ, които казаха, че ако вие не ги подкрепите за първи мандат, и те няма да ви подкрепят за втория и това няма ли да бъде отворена врата към нови избори, попита Радев

– Българските граждани са ни отредили ролята на опозиция, отговори Асен Василев и подчерта, че в страната ще трябва да се направи кардинална реформа в съдебната власт, в службите за сигурност, в енергетиката и националната сигурност.

Преди миналите избори използвахме всички сили, за да преговаряме с политическите сили. Беше една много трудна коалиция в ситуацията на Ковид-криза, криза с енергията, започна и войната. Всъщност този кабинет успя да управлява в трудна ситуация, припомни Асен Василев. 

Василев и Радев влязоха в спор за енергетиката, танкерите за втечнен газ.

Василев директно намекна за чистка на секретните звена, ако ПП дойде на власта: „За да могат службите да противодействат адекватно на всички опити за дестабилизация на правителството и да подават навременна и пълна информация към съдебната власт за корупционните модели и практики“. 

Държавният глава отговори, че всички данни от тях са били навременно подадени към прокуратурата, включително за корупционните схеми. И даде за пример строителството на АМ „Хемус“ – казус, по който имало огромен обем работа.

Радев „препоръча“ на ПП да насочат усилия не към чегъртане на службите, а за реформа на пркуратурата така, че данните за злоупотреби бързо да намирали своето развитие именнно от държавното обвинение.

Закачка между Василев и Радев имаше и по темата за доставките на газ и цените на азерското синьо гориво.

– Когато дойде втория мандат при нас, всичко ще бъде прозрачно, но няма да направим безпринципни и задкулисни договорки, но сега очакваме ГЕРБ да успее да направи това, което ние успяхме да направим в предишния мандат, каза Кирил Петков. Не става с лузинги, а с разговори.

 Не става и с контактьори, позицията „контактьор“ не съществува в българския политичсеки живот, подчерта Асен Василев.

Без ефективна борба с корупцията, укрепена държавност и върховенство на правото, всички други политики рано или късно се провалят“, заяви още  президентът и припомни думите си при връчването на мандата за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“ в рамките на 47-ото Народно събрание, че ако в първите си 100 дни кабинетът на предприеме решителни реформи за демонтаж на неуспешния управленски модел, то статуквото ще потърси реванш. Той призова наред с мерките за излизане от кризата, да бъдат предприети и действия за дълго чаканата правосъдна реформа.

„Важно е да има ясно разбиране в самите политически партии, че е нужен диалог и то конструктивен. Нужни са компромиси и ясни цели в името на бъдещето на България. Цикълът избори след избори не е най-доброто решение”, коментира Радев преди ден, който вече даде заявка, че няма да бърза с връчването на мандатите, защото парламентът има много работа за вършене.

Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги, каза Радев по повод  думите на бившият премиер Кирил Петков от „Продължаваме промяната“, който попита дали е имало намеса и обаждане от президентството към ДПС неговата партия да не получи председателското място на комисията за децата, младежта и спорта.Първите консултации вече бяха проведени с представителите на първата по численост ПГ – тази на ГЕРБ-СДС.

В неделя, обаче, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една и правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритети.

Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до месец май.

След края на разговорите с всички политически сили в 48-ото Народно събрания започва и процедурата около връчването на мандати.

По Конституция първият е за най-голямата партия ГЕРБ-СДС, вторият за „Продължаваме Промяната”, а третият по избор на президента.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here