Иван Кадев: Банско е в темелите на българското пробуждане

Иван Кадев

Уважаеми жители на община Банско, скъпи съграждани,

На 1 ноември отбелязваме един български празник, който няма аналог в света – Денят на народните будители. На този ден отдаваме почит на всички български възрожденци от Паисий Хилендарски до героите на Илинденско-Преображенското въстание. Празникът има особено място в календара на община Банско и ние го чувстваме като свой.

Защото Банско е в темелите на българското пробуждане, в изграждането на българското самосъзнание и в огъня на борбата за свобода и независимост на единна и целокупна България. В Пантеона на будителите нашият град има достоен принос – св. Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, творците от Банската книжовна школа, зографите от Банската художествена школа, участниците в национално-освободителните борби, църковните, просветните и читалищните дейци в Банско. Познавам повечето от хората в община Банско, които днес можем да наречем будители, виждам жаждата за знание в очите на нашите деца, знам, че за моите съграждани образованието, просветата, културата и историческата памет са дълбоко вкоренени ценности. Това ми дава основание да твърдя, че сме стъпили на здрава основа, имаме силно настояще и ни предстои добро бъдеще.

С почит и уважение се отнасям към всички учители, читалищни и музейни работници, към многобройните ентусиасти и самодейци, които поддържат жив българския дух.

Желая им крепко здраве и неугасваща любов към българщината! Приветствам всички жители на Банско по случай Деня на народните будители!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here