Майсторите вече са на Гейзера в Сапарева баня, оглеждат ситуацията

Работници на фирмата, която беше ангажирана да ремонтира авариралия Гейзер в Сапарева баня, вече са на място и правят огледи на ситуацията. „Отправям се към гордостта на Сапарева баня, за да видим какво може да се случи и да започнем ремонтните дейности.“, сподели пред „4Власт“ кметът Калин Гелев след заседанието на Общинския съвет и добави: „Екипът днес за пореден път е тук, вече направиха няколко огледа на място, проучили сме какво трябва да се направи, но самата работа е много специфична. Трябва да бъдат овладени 18-20 л постоянно бликаща вода с температура над 100 градуса. Никой не може да каже колко време точно ще отнеме. По документи сме определили срок от 20 дни, но ще видим колко ще отнеме.“

Председателят на Общинския съвет Васил Маргин и кметът Калин Гелев.

От общината вече информираха, че на 2 ноември спират минералната вода към хотелите и къщите за гости в Сапарева баня, тъй като заради ремонта крановете за горещата вода ще бъдат завъртени. Както е известно, съоръжението аварира през май и изправи пред инфарктна ситуация всички в Сапарева баня. Ремонтът се забави, защото беше истинско предизвикателство да се намери фирма, способна да се справи с работата. След три обществени поръчки беше избрана пловдивската фирма „Инстал инжениринг“ с управител Сергей Стоянов. Стойността на договора е 132 000 лв. с ДДС.

Както сме писали, ще се работи в находище за минерална вода Сапарева баня, сондаж 1 ХГ, представляващ каптаж, който захранва резервоар за ползвателите на минералната вода в община Сапарева баня. Сондажът е обсаден с тръбна метална колона ф250 mm, затворен е в декоративно изработена сондажна камера, в която се намира и крановото регулиране. На устието на Сондаж №1хг е осигурен спирателен кран за пълно спиране на сондажа към водоползвателите и спирателни кранове за пренасочване на термалната вода съответно към резервоара. Сондажната тръба слиза на 450 м дълбочина, подземните съоръжения при каптажа са правени през 50-е и 60-е години и са силно износени и корозирали.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here