ВМРО вяха протестно знамена в центъра на Благоевград срещу македонския клуб

Привърженици на ВМРО се събраха на протест в центъра на Благоевград. Издигнаха лозунги „Долу ръцете от българската история, минало и памет!“ и „Права за македонските българи“. Акцията поведе евродепутатът Ангел Джамбазки, който говори пред събралото се множество.

Протестен транспарант беше издигната на входа на града.

Както е известно, намерението на Северна Македония да открие македонски клуб, кръстен на името на поета Никола Вапцаров, запали фитила на недоволството в Благоевград, особено на фона на посегателствата, които бяха извършени в българските клубове в съседската ни страна. Общинският съвет в Благоевград излезе с декларация, с която се обяви срещу македонския клуб. Кметът Илко Стоянов заяви, че инициативата е частна и общината няма как да я спре.


„Днес в Благоевград, сърцето на Пиринска Македония, се извършва тежка, грозна, излишна антибългарска провокация. Една шепа хора, сепаратисти, хора, чието репутация в Благоевград е ясна и доста спорна, са решили да провокират нашето национално чувство. По никакъв начин няма да допуснем това. Ние казваме Македония е била и е българска. Да, има Република Северна Македония, да, има хора, определящи се като някакви други. Но не може да се допусне и разреши сепаратизъм, призиви за отделяне от територията на Пиринска Македония. Няма да допуснем антибългарски символи, антибългарски призиви и действия. Република Северна Македония ще трябва да впише българите в своята Конституция и да спазва техните права, да възстанови българските военни паметници и културни институции и всичко, което е било унищожено с цел да се унищожи българското самосъзнание и българския произход на населението в Македония.“, каза Джамбазки.
Представители на ВМРО се събраха пред паметника на Гоце Делчев, където поднесоха венци и цветя. В Благоевград имаше жандармерия и заселено полицейско присъствие и до напрежение не се стигна.

Екип на бТВ заведе племенника на Вапцаров на откриването на клуба. Но Мицкоски го посрещна брутално с думите „да си учим ние нашата история, вие вашата“.

Никола Борисов Вапцаров заяви, че няма нищо против македонците да използват това име за техния клуб. Стига, разбира се, да не изкривяват факта, че всички негови роднини, както и самият Никола Вапцаров, се чувстват българи.

„Тук искам да ви подаря книгата за процеса срещу Никола Вапцаров и тук всичко е дадено и си е записано. Особено на последната страница си е написано. Това е ръкопис на Никола Вапцаров. Пише какъв е, що е, саморъчно“, каза племенникът на Вапцаров.

Мицкоски обаче му отговори, че поетът не е българин.

„В македонската история пише, че е македонец. Вие четете и учете вашата история, а ние ще четем и ще учим нашата история. Защото и аз ще ви дам и снимка и ръкопис от Никола Вапцаров“, заяви лидерът на македонската опозиция.

Клубът е нает от частна организация, която декларира себе си като такава и се бори за правата на угнетените. На събитието пристигнаха всички македонски телевизии, които предаваха на живо през целия ден, както и всички български телевизии.

Общественото внимание беше приковано върху този въпрос, като от република Северна Македония пристигнаха около 100 патриотично настроени граждани, които тръгнаха на шествие по улиците на Благоевград. Целият град беше почернял от полиция и жандармерия. Това създаде усещане за огромно напрежение.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here