Видео: Тони Димитрова и Иван Дяков, епископ Поликарп пяха на площада с празничен концерт за 55 години община Бобов дол! Елза Величкова: Днес садихме дървета с вярата, че Бобов дол ще пребъде във вековете!

Празничен концерт разтърси площада в Бобов дол навръх празника на града 27 октомври. Бобовдолци се събраха на площада пред общината за тържеството.  Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествен водосвет и благослови всички жители и гости на миньорското градче, като изрази пълната си увереност, че Господ ще запази поминъка и здравето на всички честни и трудолюбиви хора в общината. Слово на кмета на общината Елза Величкова трогна всички. Думата взе и областният управител Александър Пандурски, който изрази задоволството си от доброто управление на кмета и общинска администрация. Харизматичната и талантлива звезда Тони Димитрова стъпи на сцената с хитовете на поколенията и очарова стотиците зрители на площада. Участие взеха народните изпълнители Ивана и Иван Дякови, танцов ансамбъл от Република Сърбия, танцови състави към читалищата в града.

„Програмата беше неповторима, изживяхме страхотни емоции, поздравления за добрата организация, чувството е страхотно. Общинска администрация се представи както винаги отлично. С такава богата програма не са се представили общини, които се имат за водещи.“- каза за „4Власт“ Тодор Игнатов от Бобов дол, пенсионер от мината.

„Празникът си е празник, но всички местни жители изпитваме носталгия по закритата  мина. Явно това чувство ще остане като отворена рана и занапред. Никога няма да се забрави, че Бобов дол е миньорски град, той е такъв и след затварянето на мината, тъй като поколения бобовдолци са работили в забоя. След затварянето на мината не съм спирала да търся инвеститори, които да дойдат в Бобов дол и да отворят работни места, за да може съкратените миньори да се реализират в други професии. Срещах се с  кмета на турския град Чорлу. Водихме разговори с него, на които обясних каква е ситуацията в нашата община след заварянето на мината. В Чорлу има над 3000 фабрики в леката промишленост, които биха инвестирали в община Бобов дол.

Ходих в Германия на форум, на който присъстваха кметове на общини като нашата от Източна Европа, в които въгледобивът е спрян. На тази среща бяха изнесени практики от общини, които по-рано са спрели въгледобива и как са се справили с безработицата.

Проведох среща със зам.- председателя на ЕК в Брюксел Франс Тимерман, на която му обясних ситуацията, в която изпадат малките миньорски общини като нашата. Евродепутатът обеща  подкрепа за създаване на нови работни места и преквалификация на бившите миньори.

Попитахте ме и за евентуалното затваряне на ТЕЦ „Бобов дол”. Общинска администрация и общински съвет застанаха зад енергодобивното предприятие. Беше сформирана комисия от общински съветници, които изработиха декларация в защита на ТЕЦ „Бобов дол”, която беше подписана и от ОбС в Дупница, и беше изпратена до всички държавни институции и министерствата, свързани с енергетиката. По тази тема разговарях и със съветник в президентството по енергийните въпроси. Моите приоритети бяха да променя облика на града и селата от общината. Да създам някакъв уют за  жителите. Има още какво да се желае по този въпрос. Със средства от европроекти и от държавния бюджет ремонтирахме три улици в града, на други сложихме бордюри, на няколко места изградихме подпорни стени.  Акцентирах и върху озеленяването на града и селата. Направихме много кътове за отдих с необходимата  инфраструктура за тях – цветни градини и зеленина… Личната ми мечта е Бобов дол да продължи да се развива като община. В засаждането на дърветата може би има някаква символика – както дърветата растат, така и общината да расте и да се развива през годините напред. Ние и днес посадихме!“- каза с вълнение кметът на Бобов дол Елза Величкова.

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски бе гост на празника на град Бобов дол. В словото си той благодари за възможността да бъде част от празника, посветен на 55-годишнината от обявяването на Бобов дол за град. Инж. Пандурски поздрави сърдечно стотиците събрали се местни жители, гости на града и ръководството на Общината, пожелавайки им да имат здраве, късмет в делата и просперитет. На кметицата на миньорското градче – Елза Величкова, инж. Пандурски връчи почетен плакет на Областна администрация, поздравявайки нея и екипа й за усилията и добрата работа.
Областният управител присъства на тържествения водосвет, който се отслужи от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и свещеници от Дупнишка духовна околия.
“Позволете ми да ви приветствам и поздравя от името на Негово Светейшество Неофит – Българския патриарх и Митрополит Софийски. Честит и благословен да бъде празникът ви!”, с тези думи се обърна към жителите на Бобов дол Поликарп, пожелавайки им здраве и утвърждаване във всяко едно добро дело.
В тържественото си слово кметицата Елза Величкова заяви: “Въпреки трудностите, през които сме преминали, съм горда, че не се предаваме, а продължаваме напред. Горда съм, че в последните 7 години съм кмет на община Бобов дол. С общи усилия и много работа успяхме да постигнем много цели. Пожелавам ви здраве, сила и вяра. Нека заедно посрещнем този тържествен ден, защото това е нашият празник!”
Празнични слова имаше и от страна на председателя на Общински съвет Елеонора Христова, от кметовете на двата побратимени градове от Сърбия и Северна Македония. Десетки бяха и получените поздравителни адреси, сред които от президента Румен Радев, от служебния премиер Гълъб Донев, от кметове на общини, от читалищни ръководства, от народния представител Христо Терзийски, от НСОРБ и много други.
Празникът продължи с богата и разнообразна програма с изпълненията на Тони Димитрова, Иван Дяков и Ивона Дякова, КХД “Сава Йеремич” от Сърбия и певицата Данна.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here