Зад завесата на МОСВ! Другата истина! Кое наложи проверка в НП „Рила “ и защо бе уволнен директорът Вл. Милушев?!

Владимир Милушев

До дни предстои обявяване на конкурс за директор на дирекция „Национален парк „Рила“, управлявана доскоро от инж. Владимир Милушев.  В публичното пространство вече се спрягат имената на евентуални кандидати. Сред тях, според запознати, е и уволненият наскоро директор, Владимир Милушев.

Милушев бе освободен със заповед на Министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова на 18 октомври тази година след направена проверка в дирекцията, установила множество нарушения. Според МОСВ, основните мотиви за освобождаване на Милушев са несправяне със служебните задължения и лоша организация в ръководената от него важна дирекция. Той бе освободен 7 месеца след като зае поста директор.

Веднага последва реакция, като бе направен опит да се организира протест в защита на Милушев, който с пост във фейсбук, разказа на дълго и нашироко какво е свършил за седеммесечния период на управлението му. За съжаление протестът, проведен в София, пред сградата на Министерството на околната среда и водите, не постигна желания ефект. Бе вял и мижав.
Последваха изказвания на бившите министър и заместник министър на околната среда и водите Борислав Сандов и Тома Белев, като бившият министър твърдеше, че Милушев е заел поста, след провеждане на конкурс. Истината обаче е друга.
Милушев бе назначен на поста директор на НП „Рила“ без провеждане на конкурс. В заповедта му за назначаване е посочено, че заема длъжността до провеждане на такъв и заемане на поста от титуляр.
В поста си  във Фейсбук, часове след заповедта за освобождаването му, уволненият директор твърди колко много е направил за 7 месеца, начело на парка, изброявайки постижения и заслуги, и  оставяйки впечатление у читателите му, че крайно неправомерно и несправедливо, по политически причини и без всякакви мотиви, е уволнен един голям професионалист.
Хора от парка, обаче твърдят, че действителната ситуация е коренно различна от представеното от Милушев, силно подкрепян по време на управлението си от представители на така нареченото „Зелено движение“. Реалната ситуация и резултатът от действията на Милушев, назначен от министър Сандов, е далеч от това, което се поднася, като свършена работа пред обществото.
С назначаването си, Милушев веднага освобождава неправомерно трима служители – Теодора Мичева – директор на дирекция „Биоразнообразие, планове, програми и проекти“, инж. Ангел Папукчиев – главен експерт в същата дирекция и Ирина Гининска – специалист в дирекция „Административна, финансова и правна дейност“, въпреки високите им оценки за работа. /Това ,че са освободени неправомерно се доказва в съда и част от тях вече печелят делата/

Целта е да назначи начело на стратегически важните отдели свои хора, като същевременно извършва и структурни промени – заличава дирекция „БППП и така освобождава Теодора Мичева. Заличава и двата отдела по контрол и охрана. Тази промяна отвори възможност за възобновяването на организирания и индивидуален бракониерски лов на територията на парка, твърдят служители пред Struma. com .
До МОСВ достига информация за това че: Цялата вътрешна административна дейност е занемарена, че на местата на освободените дългогодишни служители са назначени представители и ръководители на НПО, че се възлагат дейности на хора и организации, които получават средства без ясен регламент и отчетност.
Така например, се наемали доброволци, които да обикалят по езерата, за да насочват посетителите. Доброволците обаче получавали възнаграждения, при това по-високи от заплатите на служителите в паркова охрана, срещу което не отчитат никаква дейност. Сигнали и информация за провежданата кадрова политика и масовите уволнения, занижената контролно-охранителна и административна дейност и допуснати нарушения, предизвикват МОСВ в лицето на служебния министър на околната среда и водите Р. Карамфилова да извърши проверка на истинността им.
Малко преди края на управлението на Милушев страшна трагедия разтърси служителите в парка. Дни след като бе освободен от работа се самоуби дългогодишен служител и доказал се професионалист, уважаван инженер и един от основателите на Дирекцията. Приживе инж. В. Ч. твърдял, че не може да преживее уволнението си от работа, на която е посветил целия си съзнателен живот. Името му спестяваме от уважение към скръбта на неговите близки.

Дали случилото се е капката, преляла чашата на търпимостта в МОСВ, не можем да твърдим, но и този факт се отрази зле на оценката за работата в дирекцията. В подробен доклад проверяващите от МОСВ описват констатациите си от направената проверка, които били достатъчно основание за вземане на решение за уволнението на директора Милушев.
Истината винаги има две страни. Владимир Милушев каза своята в поста си във фейсбук, от МОСВ обаче ,повдигнаха завесата за своята истина, разкривайки мотивите за уволнението му.
Възниква въпросът: Жертва на несправедливост ли е уволненият директор Владимир Милушев, или освобождаването му е било наложително след низ от констатирани сериозни нарушения, направени за един кратък период на управление.?..
П. Попов 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here