Община Дупница се включва в световният ден за борба с инсулта. Инж. Чимев: Нека всеки отдели няколко минути и да се запознае със симптомите

Методи Чимев

Община Дупница ще се включи в световният ден за борба с инсулта, който е под егидата на Световната организация за инсулт (WSO)Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес. Във фокуса на общественото внимание, нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас. За целта, на 28-и октомври /петък/ от 11.00 ч. на площад „Свобода“ ще бъде разположен щендер с необходимата информация.
Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели, а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка, те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.
„Това не е еднократен акт на солидарност, а осъзната дългосрочна подкрепа. Общината и Асоциацията за инсулт и афазия, планираме редица съвместни дейности, които ще бъдат насочени към пострадалите от инсулт и техните семейства. Затова първият ми апел към всички жители на община Дупница е да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване“, призова кметът инж.Методи Чимев.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here