Левче- кефче наем за квадрат за лавки и столови в дупнишките училища, отиват ли в частни ръце апетитните имоти?

След публикуване на имотните декларации Ени Лефтеров се оказа милионер, декларирал е приход от 1 3 000 000 лв. за миналата година. Около 15 лв. е обяда на дете за седмица, ако яде само супа и хляб. В менюто им се вслючва едно ядене, например супа или пълнени чушки и хляб. А при "Ученическо хранене" менюто е разнообразно, има право на избор. Но, ако си поръча - основно, салата, десерт цената се закръгля на 5-6 лв. на ден.
Дупничани: Къде дават търговски обекти по 1 лв. като за тоалетна, на гарата в София за тоалетна се плаща 2 лв.!

С начална цена от 1 лв. за кв.м община Дупница ще разиграе на търг столовете и лавките в 5 училища в община Дупница. Както вече съобщихме, в петък съветниците ще трябва да разрешат на кмета да организира търгове за апетитните имоти в школата. Обектите попаднаха в светлините на прожекторите след среща на съветниците през миналия месец, на която местните управници бистриха финансовото състояние на общинското дружество „Ученическо хранене“. На нея стана ясно, че общинската фирма е била принудена да напусне стола в основно училище „Неофит Рилски“.

Управителят на „Ученическо хранене“ Христо Пигов

По думите на управителя Христо Пигов мястото се предоставило на съпругата на д-р Ени Лефтеров- Весела, която има фирма, занимаваща се с доставка на храна по училищата. В ОУ „Евлоги Георгиев“ пък се оказа, че от години работи частна лавка. Заради това на срещата се завихри скандал и дебатът изведнъж стана закрит. Месец по- късно се очаква съветниците да дадат зелена светлина за провеждането на търговете. Те са за площи в училищата в селата Яхиново и Самораново и дупнишките школа „Христаки Павлович“, „Евлоги Георгиев“ и „Неофит Рилски“. В Яхиново ще се отдават под наем две помещения с обща площ 66 кв.м. и началната цена е 66 лв. Две са помещенията и в училището в Самораново, но с площ от 76 кв.м и начална цена от 76 лв. Също две помещения в ОУ „Христаки Павлович“ с площ 37.20 кв.м. ще си търсят наемател, едното от 29.50 кв.м; и другото от 7.70 кв.м с начална цена от 37.20 без ДДС. Цели 7 са имотите, които ще са обект на търг в ОУ “Евлоги Георгиев”, те са с обща площ от 106, 47 кв.м. Най- големият е от 85.43 кв.м, останалите са от по 11.19 кв.м; 1.40 кв.м; 1.26 кв.м; 3.20 кв.м; 1.66 кв.м; 2.33 кв.м. Началната цена за всички общо е 106,47 лв. Най- много като квадратура са площите в ОУ“ Неофит Рилски“, разпределени в 6 имота с обща площ 271,67 кв.м. Най- голяма е столовата от 231.65 кв.м другите пет от 10.80 кв.м; 5.75 кв.м; 10.95 кв.м; 4.70 кв.м; 7.82 кв.м. Началната цена е 271.67 лв. без ДДС. За всички обекти е посочено, че в момента няма сключен договор за наем, те се отдават за срок от 10 години. Последният търг е провеждан през 2014 г. и наемател е „Ученическо хранене“, което е сключило договор за 10 години.

Дълги години Румяна Гергинова заемаше поста директор.

На срещата в общината от преди месец беше съобщено, че лавката в ОУ „Евлоги Георгиев“ се държала от частна фирма, обслужвана от зетя на бившия директор на училището Румяна Гиргинова- Митко. Сегашният директор Тодор Петков заяви, че всички документи за наема били в общината, а договорът бил от 2017 г. Плащал се наем от около 100 лв. на общината. За „Неофит Рилски“ управителят на „Ученическо хранене“ Христо Пигов информира, че освободил столовата, тъй като директорът на училището Бистра Стойкова написала писмо до кмета, че родителите не харесвали храната от общинската фирма. Загубата на училищните обекти ще е голям удар по „Ученическо хранене“, което се бори за оцеляване. Така Весела Лефтерова се настанила в училището и храни деца. Лефтерови имат ресторант на центъра на Дупница, храната за вече 5-те училища се приготвя в семейния им ресторант. В момента общинското дружеството „Ученическо хранене“ има дълг от около 93 000 лв., по- голямата част от него в размер на 46 000 лв. е натрупан по време на управителя Диана Борисова. 26 000 лв. са от времето на Пигов. В последните две години пагубно на дружеството се отрази пандемията, тъй като за дълъг период от време децата не бяха на училище. Най- големи са дълговете към доставчици и НАП. Председателят на ОбС Костадин Костадинов пресметна преди време, че фирмата трябва да прави по 800 обяда, за да изплува, а сега се предлагали между 400 и 500, но някои училища предоставят услугата на външни фирми като тази на Весела Лефтерова, която храни учениците в школата в Яхиново, в „Неофит Рилски“ и „Климент Охридски“. „Ученическо хранене“ оперира в останалите, като в „Паисий Хилендарски“ е разположена кухнята, дружеството държи и 6 лавки в училищата.

Къде дават търговски обекти по 1 лв. като за тоалетна, на гарата в София за тоалетна се плаща 2 лв.!- пишат на редакционните ни имейли десетки жители на Дупница.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here