Нинова: Кирил Петков ми каза – оттеглете хартиената бюлетина и ще подкрепим Вигенин за шеф на НС

Връщането на хартиената бюлетина е влязло в преговорите за председател на парламента, разкри лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков оказал брутален натиск върху колегите си в парламента. Петков влетял на председателски съвет и направил грозен пазарлък. Заявил й: Оттеглете си промените в Избирателния кодекс и тогава ще подкрепим Кристиан Вигенин за първия пост в НС.

„Когато предложихме хартиените бюлетини, реакцията беше направо истерична. Буди съмнение. Това ли е най-страшното – хартиеното гласуване. Навсякъде се шушука, че машините може да променят вота. Къде е проверката на машините, които изписаха „дневникът е подправен“? Ние само за няколко знаем. Може да е имало и други. Машинното гласуване ограничава конституционното право. Ние искаме хората да имат избор, затова предлагаме смесено гласуване“, каза лидерът на БСП.

Нинова бе категорична, че е предложила Вежди Рашидов за председател на НС от името на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход”, за да се отпуши парламентарния блокаж. Постъпихме държавнически. Това не е коалиция за управление, ние няма да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане”, каза Нинова.

„Подкрепихме Рашидов, за да извадим България от много тежка криза. Избран е парламент и депутати, но не можехме да си изберем председател. Това блокира всички власти в държавата“, разкри лидерът на БСП

Нинова разказа за трите дни безплодни засадения на Председателския съвет за председател на 48-ото Народно събрание: „В крайна сметка ние си оттеглихме кандидатите“.

Тя подчерта, че  Вежди Рашидов не е избран като представител на една партия и разкри, че не е имала личен разговор с Рашидов на четири очи.

Рашидов го избрахме тъй като Конституцията дава право на най-възрастният да открие заседанието и ние избрахме той да продължи.“, разясни тя.

„На него му поомръзна на третия ден и понеже е човек с достойнство и затова малко емоционално реши да се оттегли, за да се роди нещо друго, но то не се роди.

„В безизходицата Вежди Рашидов беше единственият изход“, изтъкна Нинова. Тя определи като прибързани твърденията за „навигация“ и „сигнали“ от народните представители към Рашидов какво да прави.

„Вече да спрат с емоциите и оценките, защото бяхме на път да катастрофираме всички. Имаше нужда от спокойствие и разум и БСП го проявихме“, категорична е тя.

Тя заяви, че БСП не отстъпва от идеята си за връщане на хартиената бюлетина. Искаме избирателите да имат избор – машини или хартия, каза тя. И обясни, че причината за това са странните съобщения „Дневникът е подправен”, които се появиха на машините в три области: Варна, Велико Търново и Пазарджик. За тези области знаем, ами ако има други, риторично попита Нинова.

Нинова очаква подкрепа от ГЕРБ, ДПС и Български възход за връщането на хартиената бюлетина.

За БСП промените в Изборния кодекс, касаещ хартиената бюлетина е важна тема, но не е най-важната.

Като по-важни теми Нинова открои да има безплатни учебници за децата, майчинството за втората година да е равна на минималната работна заплата.

„Борбата с корупцията и промяната в съдебната система все още ни свързва с ПП и ДБ.

ГЕРБ, ПП и ДБ вероятно тази седмица ще гласуват за изнасяне на оръжие за Украйна – това ще ни въвлече във война и ние сме против. Аз предвиждам плаващи мнозинства в този парламент“, каза лидерът на БСП.

Би трябвало да ни обедини бюджета за 2023 година. Трябва да увеличим минималната работна заплата, да дефинираме кои са енергийно бедните, трябва да сложим таван на цената на газ, парно , вода, трябва да подпомогнем семействата. Пари има„, каза Нинова.

БСП е свързана с „Продължаваме промяната“ и Демократична България в борбата с корупцията и реформата в съдебната система.

БСП обаче няма да подкрепи износ на оръжия за Украйна, макар че най-вероятно ГЕРБ, ПП и ДБ ще гласуват да изпратим оръжие в Украйна.

Тя очаква за бюджета и за Плана за възстановяване и устойчивост да има по-голямо мнозинство в Народното събрание.

Според нея Бойко Борисов прави много странни неща в последните няколко дни. „Борисов последните дни прави някакви странни неща. Имаше контактна група за правителство, сега предлага такава и за бюджет. Имам чувството, че някой умишлено ни саботира, за да не тръгне този парламент. Няма нужда от това. „

Тя определи още „Български възход“ на Стефан Янев като многофункционални и неопределени в парламента.

 

По отношение на работата на БСП с президента Румен Радев, Нинова отбеляза, че служебните министри на държавния глава не трябва да се месят в работата на парламентарната група на социалистите. Това работа ли е на един служебен министър? „Просто спрете, в предизборната кампания достатъчно работихте срещу БСП“, призова Корнелия Нинова.

В партийния и политическия живот също трябва да има някакви принципи и морал, посочи Нинова като даде пример да не се купуват изтребители сега. Тези социалисти в кабинета какви са – представляват себе си или партията, недоумява Нинова, като ги призова, ако искат да отидат на „Позитано“ 20 и да изложат възгледите си за партията, щели да бъдат изслушани.

„Служебните министри трябва да си гледат министерствата, а не да се бъркат в работата на БСП пък били те и от БСП. В партийния живот също има някакъв морал и принципи. Сега политиката на БСП е парите да отидат при хората, а не да се купуват самолети“, разясни тя.

„Няма да подкрепим мандат с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“,  увери още председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на bTV.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here