Нов скандал с „Бачино“, благоевградчани: Калоян, Наталия, Баекушев, вярно ли отдавна чакате багерите да влязат в парка? 

Калоян Ханджийски и кметът Илко Стоянов, кадърът е от сесия, проведена през октомври миналата година. Хаджийски подкани Стоянов подпише подписката, която се събираше за провеждането на местен референдум във връзка с тегленето на заем за грандиозния проект по преустройството на "Бачиново".

Нов скандал се вихри с темата „Бачиново“ в Благоевград. „Калоян, Наталия, Байкушев, бившият депутат и Владо Милушев, вярно ли е, че отдавна чакате багерите да влязат в „Бачиново?“ Думи, които Калоян е заявявал публично.“ Това е въпрос, който благоевградчани задават в мейл, разпространил се като степен пожар в Благоевград. Визират се организаторите на подписката за провеждането на референдума относно поемането на заем за ремонта на парка Калоян Ханджийски, Методи Байкушев, Наталия Петрова Попова. В писмото се твърди, че те имат частни интереси в парка, което стои в основата на цялата инициатива.

На последната сесия благоевградчани издигнаха протестни лозунги срещу заема.

„Вярно ли е, че вие, Калоян Наталия и Байкушев водите дело в Административен съд Благоевград срещу решението на РИОСВ за екологична оценка на онези 18 дка при кортовете в Бачиново? Каква ви е целта всъщност? Защо обжалвате решението? Дочува се от ваши политически приятели, че Наталия има имот там! Също така е обещано и на един бивш вече депутат от Разлог и той да топне в меда /Бачиново/! Има и още един, който има имот на Бачиново- мъжа с който живее на семейни начала Ст. Иванова, директорката на Басейнова дирекция Западно- Беломорски район, така нареченият Чичко грък, той също иска да строи!? За това ли поставихте Ст. Иванова за директор на БДЗБР, за да съгласува бързо ИП и ПУП за преотреждане и строеж? Кой финансира разходите по делото и дебелия хонорар на мастития софийски адвокат? Защо Наталия обжалва решението на кмета Стоянов за премахване на незаконната й постройка на ул. „Даме Груев“ срещу пазара? Там кметът Стоянов иска да направи градинка, нали тя е координатор на Зелено Движение и защитава екологични каузи, защо е против градинката?! Или гони само лични интереси?!“, се казва в имейла. До момента само Ханджийски заяви по темата: „Пълни глупости“. Готови сме да публикуваме тяхната позиция.

На 20 октомври подписите бяха внесени в ОбС.

На фона на целия скандал в Благоевград се вихри и въпросът дали е оправдан харчът от 400 000 лв. за провеждането на референдума. Както съобщихме, през миналата седмица организаторите внесоха в Общинския съвет събраните над 12 000 подписа за провеждането на допитването. Около темата се създаде страхотно напрежение, което е вече от близо 1 година. Първоначалната идея беше да се направи тотално обновяване на парка чрез заем от 29 млн. Заради голямата сума се заформи лют дебат и беше взето решение да се изпълни само първата част от проекта и бюджетът да стане 17 млн.лв. През септември от трети опит ОбС одобри решението за поемането на дълга, но областният управител го обжалва и делото в момента е в съда.

Кметът Илко Стоянов представи през миналата година проекта за парка. От инициативния комитет по организацията на подписката обявиха, че те не са наясно каква и какво точно ще се прави, нито са видели финансови разчети.

На последната сесия в началото на месеца кметът Илко Стоянов заяви, че проектът отпада, защото, предвид делото, ще се изпуснат всички заложени срокове. Въпреки това инициативата за събиране на подписите за провеждането на референдум продължи и подписката беше входирана в ОбС. През миналата седмица кметът обяви, че, ако се стигне до провеждането на допитването, за което ще се изразходват 400 000 лв., той ще добави шест въпроса. Днес в официална позиция от общината съобщиха, че това не означава, че ще се отмени въпросът на организаторите на подписката. От общината обвиниха организаторите, че защитават частни интереси. „С оглед на изразено желание от страна на вносителите провеждането на референдум да отпадне, след като вече са събрани необходимите подписи, а подписката е внесена в ОбС, следва да бъде пояснено – незаконосъобразно е и противоречи на принципите на демокрацията, Общински съвет – Благоевград да отмени свое решение, за което жители на общината вече са поискали да бъде провеждан референдум.. С такова предложение, вносителите на референдума, всъщност доказват, че те не са искали провеждането на референдум, а са искали чрез внесената подписка да постигнат съвсем други конкретно поставени цели. Тези цели са видими в публичната им агитация за разрушаване на настоящия аквапарк. Противопоставят се и на това парк “Бачиново” да придобие официален статут, да бъде реновиран с още зелени площи, втора пешеходна алея, осветление, видеонаблюдение, модерно езеро, облагородяване и подобряване състоянието на речното корито, защото ако това се случи, нестихващите амбиции за застрояване в частните имоти ще бъдат прекратени. Оставяйки тези обекти без развитие и реновация, след няколко години същите тези хора ще развиват тезата как е по-добре нещо да се направи, отколкото да стои така и обикновено това нещо е жилищна кооперация.“, се казва в позицията.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here