Куршум, изстрелян от ловец, мина покрай дете в кюстендилското село Раненци

Венко Калинчев – секретар на Ловно-рибарското дружество „Елен”

Районно управление на МВР – Кюстендил разследва сигнал срещу ловната дружинка в Раненци за неправомерна стрелба в близост до вилно място по време на прибиране на овошки в присъствието на дете, покрай което е минал заблуден куршум, каза Венко Калинчев секретар на Ловно-рибарско сдружение – Кюстендил.

„Въпреки че нашите ловци са дисциплинирани и спазват правилата за ловуване по време на ловните излети, в полицията има сигнали за неспазването им. В тази връзка в залата на сдружението ще проведем работна среща с председателите на дружинките. Поканили сме лично председателя на раненската дружинка да изясним заедно обстоятелствата около случай, разследван от полицията, да уточним има ли нарушения и ако да, какви са. В Раненци има хора, които постоянно подават сигнали срещу ловната дружинка“, заяви секретарят на СЛРД „Елен” Венко Калинчев.

Пет положителни проби за трихинелоза установиха в Кюстендил след старта на ловния сезон. Получени са от дружинките в селата Ломница, Таваличево, Жиленци, Средорек и Трекляно. В първия ден на откриването на ловния сезон за отстрел на дива свиня на 1 октомври са отстреляни 22 прасета в Кюстендилско, без да има положителни проби за АФЧ по свинете, а през втората седмица ловците са представили 42 проби.

Ловците в Кюстендил, получили нови членски карти и марки, са провели срещи с д-р Емил Гъгнев относно АФЧ по свинете и симптомите, проявявани при заболяването. От ИАГ са осигурили безплатно контейнери за проби на АФЧ по свинете и трихинелоза, миналата година сдружението е похарчило 2500 за такива контейнери.

„По решение на общото събрание Сдружението на ловците в Кюстендилско ще изработи нови членски карти и марки, очаква се от декември до февруари следващата година да бъдат заверявани”, заяви Венко Калинчев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here