Ив. Константинов: Защо служебният кабинет да не стане редовен?

Искаме ясно и поставено на принципи управление, а не на хватки с процедурата, каза лидерът на ГЕРБ в Дупница

„Явно разговорите за свормиране на правителство вървят трудно. Стоим и чакаме! Какво обаче може да се случи по закон? Възможно ли е служебното правителство да стане редовно? Кой кабинет ще спечели повече подкрепа? Напълно е възможно служебният кабинет да продължи да работи като редовен на Гълъб Донев, ако се спазят всички конституционни изисквания. Процедурата за съставяне на правителство е ясно регламентирана – за да се сключи това нещо, това означава, че след като бъде връчен проучвателният мандат, кандидатът за министър-председател ще трябва да представи структура и състав на кабинета. В Гърция на спечелилата партия, ако не и достигат депутати за мнозинство се прибавят, за да състави правителство, а тук при гласували за ГЕРБ В Кюстендилска област, например- над 14 000 души, няма два мандата, мандат се дава на човек, който има едва 1 500 гласа, то не за него, а за партията му. Несправедливостите в Избирателния закон вкарват България в политическа криза, закоът трубва да се промени незабавно, хората не виждат смисъл да ходят на избори, гласуват за ГЕРБ и получават ДБ, така се случва в Кюстендилска област, където винаги сме трета сила в България по изборни резултати. Радослава Чеканска и Даниел Александров, нашите кандидати постигнаха страхотни резултати, макар и с двама кандидати от Дупница, и при раздвоен вот сме първи в областта. Поздравления и за Михаела Крумова, за Мишел Виячка, за всички в листта, дадоха всичко от себе си и хората ги оцениха. Областният лидер Даниел Данчев беше всеки ден сред хората с депутатите ни, начело с Христо Терзийски. Кампанията ни беше много позитивна, обърната към хората, имаше много въодушевление, настроение и вяра в доброто, което ни очаква. Всичко това на фона на много предателства, хора, които най- много са получили от ГЕРБ, се обърнаха, заливаха ни с компромати, на които хората повярваха. Специално мен ме проверяваха основно, посрещнах над 20 проверки, е, поне се видя, че истината е, една- когато имах 1 автобус всички ме обичаха, когато станаха 100 много ме намрациха. Но и първият и последният автобус, който съм имал, съм купил с кредити, които изплащам до днес. Но, ето политическите лидери на париите победители продължават да се колебаят, защото всеки един иска да е №1, без да носи отговорност, без да има потенциал и експертиза, не се държът като политици на България, а политици на собствената си партия. Нашият лидер Бойко борисов се държи доста смирен даже, но и това явно не помага. Президентът Румен Радев е кючов играч, има добър рейтинг, макар неговата позиция да не съдейства за съставяне на правителство, е добра за него.„, обясни на чаша кафе за 4ВЛАСТ лидерът на ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов.

Начинът това да се случи е с един от трите проучвателни мандата да бъде избран сегашният министър-председател – Гълъб Донев, за редовен, който след това да бъде гласуван от 48-ото Народно събрание. Бъде ли одобрен, Донев трябва да предложи състав, който да бъде следователно утвърден и гласуван от НС, стана ясно от думите на Ивайло Константинов.

Служебното правителство няма определен мандат – то е във функцията, докато не бъде избрано редовно. Без правителство няма да останем, такава опасност не съществува. Броят гласове, с които да бъде избрано редовно правителство, не е строго определен в Конституцията. Хипотетично Народното събрание може да излъчи кабинет само с 61 гласа при кворум от 121 депутати, нужни са 121 народни представители, за да бъде правителството устойчиво., слушах и преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. д-р Христо Христев пред Bulgaria ON AIR. Щом се обръщаме до точките и запетайките на Конституцията за това дали ще имаме управление, значи сме в кризисен тип ситуация, в която нямаме очертано мнозинство. Мнението на експерти и граждани е да искаме ясно и поставено на принципи управление, а не на хватки с процедурата, която да излъчи правителство без видима и прозрачна подкрепа, излъчена от гражданите. Намираме се в криза на демократичната система, а тези, обещавайки да я променят из основи, рискуват да я сринат„, алармира Константинов.

Точно определен срок, който да произлиза от конституционната уредба, нямаме. Предвидено е в Конституцията президентът да може да разпусне НС месец след като е стъпило в длъжност. – уточни Константинов.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here