Губернаторите на Кюстендил, Перник и Благоевград уважиха откриването на 22-ото издание на Зонална изложба “Струма”

Иван Кънчев спечели наградата на СБХ, връчи му я кмета Петър Паунов
Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, след едногодишно отлагане поради епидемичната обстановка в страната, отново е домакин на Зонална изложба „Струма“.
Откриването на 22-ото издание уважиха и областните управители на Кюстендил инж. Александър Пандурски, на Перник Людмил Веселинов и на Благоевград Николай Шушков.
Губернаторът на Кюстендил поздрави организаторите и творците по повод реализирането на изложбата, пожелавайки още много бъдещи успехи и вдъхновение. “Разбрах, че в тазгодишното издание са представени 150 творби на значителен брой автори, което е голямо постижение. Показателно е, че има и такъв широк обществен интерес към изложбата, което може само да ни радва”, сподели областният управител.
Припомняме, че преди 50 години в Галерията в Кюстендил се организира първата обща изложба на художниците от регионите по поречието на Струма (бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръзи).
Иван Кънчев спечели наградата на СБХ зонална изложба Струма в Кюстендил .Тя му беше връчена от кмета Петър Паунов .

„Благодаря за прекрасните изживявания. Благодаря, че благодарение на вас отново „Струма“ оживява. Прекрасната ви колекция, резултат от вашите таланти с които ви е надарил Бог, показва как може да живеем заедно в един много красив, сплотен и мирен свят“, каза кметът Петър Паунов.

„От 15 години живея в Кюстендил. Страхотен фен съм на този красив град, наистина съм влюбен в него. Познавам и най-малкото кътче – гората, Струма, вировете. Благодаря на ръководството на галерията, защото галерията в град Кюстендил е на едно много високо ниво, бих казал на едно от първите места в страната. Тази изложба е поредното ми участие. Това което правя съм длъжен да го покажа и да го споделя за да се съхрани“,заяви Иван Кънчев.

През 1977 г. изложбата се организира отново под наименованието Обща зонална изложба „Струма“. Установява се нейният статут, периодичност и знак, автор на който е кюстендилският художник Кирил Гогов. Предвижда се, с вероятно търсената символика на преминаващите последователно през трите окръга води на реката, изложбата да се организира през една година на ротационен принцип в един от градовете – Кюстендил, Перник, Благоевград.
От 1997 г. изложбата става ежегодна, с ново деветгодишно прекъсване от 2004 до 2013 г., когато усилията на общините Кюстендил, Перник и Благоевград, както и на Съюза на българските художници, водят до възстановяване на изложбата чрез организирането на четиринадесетото ѝ издание в Перник. Подкрепата на Съюза на българските художници в организирането на изложбата и участието на неговите представители в селекционните и наградни журита са неизменна част от условията за съществуването на изложбата.
Зонална изложба „Струма“ представя творби от почти всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, приложно изкуство. По традиция преобладаващият жанр е живописният.
Дългият период от над петдесет години съществуване на изложбата дава възможност да се проследи самостоятелното развитие на авторите, между които се разчитат вече утвърдени имена на българското изобразително изкуство. Освен представителността на региона, Зонална изложба „Струма“ е показател и за приемствеността на поколенията.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here