4,6 млн. таблетки с псевдоефедрин задържаха на ГКПП Кулата

Митнически служители задържаха 4,6 млн. таблетки от лекарствен продукт с псевдоефедрин. Медикаментите са открити в камион, влизащ в България през ГКПП Кулата, съобщава Агенция „Митници“.

На 09.09.2022г. на входящо трасе за товарни автомобили на ГКПП Кулата пристигнал товарен автомобил, пътуващ от Гърция към Чехия. При претегляне на камиона е установено разминаване в тонажа с представените от шофьора транспортни документи. В резултат на това превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка.

При отварянето на хладилното полуремарке митнически служител установил, че зад кашони с хартия и палетирани кашони с вино в най-вътрешната част от товарния отсек се превозват кашони с трети вид стока. При отварянето на няколко от тях било установено, че съдържат жълти кутии с лекарствения препарат „Rhinozad“.Митничарите извършили тест с раманов спектроскоп и полеви наркотест, като и двата теста дават положителен резултат за наличие на псевдоефедрин в таблетките.

Открити са общо 154 кашона с по три или четири кутии с по 1000 таблетки всяка или общото количество на задържаните лекарствени продукти е 4,6 млн. таблетки. Извършена е последваща проверка на търговската верига като е установено, че в транспортните документи фигурират фиктивни юридически лица.

По експертна оценка задържаните 4,6 млн. таблетки, съдържащи псевдоефедрин, са достатъчни за направата на около 2 млн. дози метамфетамин. Това е най-голямото количество таблетки с псевдоефедрин, задържано от българските митници.

Псевдофедринът е вещество включено в списък от Приложение 1 на регламент 273/2004 на Европейския Парламент и на Съвета относно прекурсорите на наркотичните вещества. Случаят е докладван на Окръжна прокуратура – Благоевград. Образувано е досъдебно производство.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here