Home Регион БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”...

БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” (ВИДЕО)

БСП няма да води разговори с контактната група, предложена от ГЕРБ. Това обяви на пресконференцията на левицата лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. Няма да се явим на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ. Отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ и партиите, които свалиха нашето правителство“, заяви тя.

„Ние разбираме че сега най-важни са инфлацията бедността и преминаването през тежката зима, но искаме да разговаряме с другите и по надпартийни теми. Това са демографската катастрофа, здравеопазването и образованието“, като предлагаме и конкретни решения, посочи Нинова.

„Ще поставим спешни въпроси – таван на цените, безплатни лекарства за деца и възрастни, безплатни учебници за учениците до 12 клас, преизчисляване на пенсиите, минимална заплата 50% от средната, подкрепа на енергийно бедните семейства, компенсации за икономиката за повишаващите се цени на енергоносителите“.

„Безусловна и последователна битка с модела ГЕРБ на задкулисието, на обръчите от фирми, на кражбите на 10 милиарда лева годишно от българския народ. Ще продължим докато не въведем правова държава, ред, правила и върховенство на закона, което означава правосъдна реформа“, каза още лидерът на партията.

За войната и износа на оръжие за Украйна Нинова беше категорична:

„Ние многократно сме заявявали, че сме за мир и разрешаване по дипломатически път на конфликта. Износ на оръжия – не. Покупка, лизинг или наем на нови самолети – не, както на нови 8 F-16, така и на заявените онзи ден от служебния кабинет нови “Грипени“.

На националния съвет, който продължи 7 часа, бяха обсъдени резултатите от парламентарния вот на втори октомври.

По-рано на свое заседание Общопартийната контролна комисия на БСП с мнозинство от 17 „За“ и 2 „Въздържали се“ реши, че Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват на днешното заседание.

Нинова обяви, че партията ще проведе конгрес на 11 и 12 февруари 2023 г.

„Не смятаме, че запазването на резултата от миналите избори е достатъчно. Ние сме реалисти и имаме проблем с този спад на подкрепата към БСП. Така не може да продължава, трябват ни сериозни промени и днес обсъдихме такива: Създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии и сдружения и да търси единение на широкото ляво. Но не просто формален сбор от брой партии, а истинска широка дискусия за привличане на ляво мислещи хора и създаване на такъв ляв блок“, каза още лидерът на социалистите.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here