К. Ханджийски: Кметът Стоянов отказа подпис за референдума за „Бачиново“, щял да разпише като съберем 9299 парафа

Калоян Ханджийски и кметът Илко Стоянов, кадърът е от сесия, проведена през октомври миналата година. Хаджийски подкани Стоянов подпише подписката, която се събираше за провеждането на местен референдум във връзка с тегленето на заем за грандиозния проект по преустройството на "Бачиново".

„Днес кметът Илко Стоянов обяви, че подкрепя референдума относно „Бачиново“. Естествено, предложих му подписката, за да се подпише официално, но той отказа с мотива, че ще го направи, когато подписалите станат 9299!? Напомням, че за да има референдум, са нужни 9300 подписа!“, това съобщи съветникът Калоян Ханджийски. Припомняме, че сесията на Общински съвет Благоевград днес беше нажежена, без изобщо темата с „Бачиново“ да е част от дневния ред. Въпреки това, благоевградчани, недоволни от решението да се тегли заем от 17 млн. лв. за ремонта, вкараха въпроса в дебатите.

Както вече съобщихме, около 50 човека се събраха на протест пред общината с искането ОбС днес да отмени решението си от септември, с което беше одобрено вземането на борча. Известно е, че то е върнато от областния управител. В Общинския съвет беше внесена декларация от 11 съветници, с която се искаше преразглеждане и отмяната. До това не се стигна. Председателят Радослав Тасков съобщи, че не може да се отменя решение, което още не е влязло в сила, тъй като се обжалва.

Кметът Илко Стоянов пък информира, че заем няма да има. „Проектът за обновяване на „Бачиново“ вече е невъзможно да се случи, свободни сте, бъдете спокойни, постигнахте целта си. Вече няма време, това е проект, свързан с европейски фондове т.е. има определена дата, на която той трябва да приключи. А това е невъзможно с оглед дело, което тръгва заради жалбата на областния управител срещу решението за поемането на заема. Играем си със страховете на хората, няма връзка между данъците и този проект.“, каза Стоянов, като подчерта, че подкрепя инициативите за провеждането на референдуми, за да се чуе мнението на хората.

Въпреки съобщението, че заем няма да има, инициативата с подписите продължава. „Не сме сигурни, че това, което говори кметът е така. Страхуваме се, че всичко се прави, за да се демотивираме и да се откажем от инициативата. Освен това, каква гаранция имаме, че съдът ще отмени решението за тегленето на заема във връзка с жалбата на областния управител? До момента сме събрали около 5000 подписа за провеждането на обществено допитване във връзка с борча. Нужни са ни 9300.“, коментира пред „4Власт“ Калоян Ханджийски.

Кметът Илко Стоянов представи преди проекта за парка. Големи пана бяха разгърнати пред зала „22 септември“.

Той заяви, че не е съгласен с твърдението на кмета Стоянов, че тегленето на заема не означава повишаване на данъците. „Като гаранция не е обявен самият проект, това което ще се направи, а се гарантира със собствените приходи на общината. В този смисъл има пряка връзка с данъците, които се събират. Този проект много ни притеснява. Решени сме да го спрем и ще го спрем. Разбрахме, че само за картинките, с които ни беше представен, кметът е похарчил 70 000 лв. Но ние не знаем какво точно ще се прави. Искахме разчети, план- сметки, документи. Нищо от това не сме видели. Браншови организации, архитекти.. всички са против. Искам да подчертая, че на първото обществено обсъждане по темата хората бяха твърдо против вземането на заема. Второто допитване беше организирано онлайн, уж заради ковид, на практика такова нямаше.“, обяви още Ханджийски.

Плувният комплекс е в окаяно състояние, спортистите обявиха, че подкрепят ремонта.

Темата е сред най- горещите в града. Проектът за Бачиново е мащабен, първоначално имаше идея за тегленето на дълг от 29 млн.лв., но в последствие, след силния обществен отзвук, кметът обяви, че ще се изпълни само част от планираното и сумата се редуцирана до 17 млн.  Стоянов информира, че финансирането щяло да се осъществява съгласно Регламент No:1303/2013г. на Европейската комисия, където съгласно чл. 37 „финансовите инструменти се използват за подкрепа на инвестиции, които се очакват да бъдат финансово жизнеспособни, но не могат да генерират достатъчно финансиране от пазарни източници.” Идеята е да се ползва финансов инструмент от Фонд за устойчиви градове. „В този смисъл поемането на дълг не представлява кредит от търговска банка, така както се опитват да го представят определени субекти. Само за пример ще дам, че внесеният проект за бюджет на държавата за 2022г. предвижда поемане на дълг в размер на 7.3 милиарда. Логиката за общинския и държавния дълг е една и съща. Само преди около година Община Благоевград пое дълг от 5 милиона лева, за да оправи водопроводите на няколко улици, от които няма никаква пряка доходност. Не е истина общоизричаното клише, че този проект може да се финансира с безвъзмездни европейски грантове. Към настоящия момент не съществува никаква възможност за безвъзмездно финансиране за подобни мащабни проекти и това е най-добрата възможност за реализация, чрез ползването на европейски финансови механизми.“, коментира градоначалникът преди време. През месец април имаше точката относно поемането на дълга, но до гласуване не се стигна, след тя беше оттеглена. През май пък съветниците не подкрепиха решението, но това се случи през септември.  Инвестиционното намерение е „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“, касаещо цялостно саниране, възстановяване и силно разширяване на съществуваща зелена паркова зона по поречието на р. Бистрица. Проектната идея предвижда разширяване на алейната мрежа, изграждане на нови пешеходни мостове, осигуряване на по-широк достъп до лесопарковата част и реката, създаване на нови спортно-рекреационни елементи. Също възобновяване на „Аквапарк“ – Благоевград чрез превръщането му в модерен термален център. Реконструкция на закритата част, като в нея да бъдат предлагани целогодишно водни процедури и СПА услуги на няколко нива. В района на откритата част са заложени реконструкция и изграждане на младежки парк, подземен паркинг с 240 места, буферен такъв, нов пешеходен мост, както и спирка на градския транспорт в посока местността „Картала“.

След редуцирането на средствата от 29 на 17 млн. лв. беше обявено, че за момента отпада идеята, касаеща спа-центъра (закрития плувен басейн). Остава частта за реконструкция, модернизация и увеличаване на площта на парка, изграждане на плувен комплекс с минерална вода (открит басейн) и обслужващ паркинг.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here