Десислава Радева показа безупречна визия в малтийския дворец Сан Антон (Снимки)

Президентът Румен Радев участва в срещата на върха на държавните глави от групата „Арайолуш“, която тази година се провежда в столицата на Република Малта Валета. В рамките на посещенията си държавният глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Първото семейство на България кацна в сряда следобед във Валета, а часове по-късно присъства на официална вечеря, давана от малтийския президент Джордж Вела в двореца Сан Антон. 

За повода съпругата на президента бе подбрала безупречен костюм от две части в мек лимонов цвят. Роклята на Радева, вероятно без ръкав, бе с дължина под коляното, точно както повеляват протоколните норми за официални събития. Дрехата бе по тялото на президентшата, но без да е прекалено впита, което идеално подчертаваше отличната й физика.

Сакото с класическа кройка и дълъг ръкав в същия нюанс бе прекрасен завършек на тоалета. Единственият отличаващ се елемент бе тънкият колан, обграждащ лявата страна на талията на Радева – семплата катарама, разположена само в едната част на кръста е изключително популярна в световните модни тенденции за сезон 2022/2023. 

Радева бе допълнила визията си с чифт обувки на нисък ток с изрязан детайл в областта на заострения връх и чантичка, тип клъч. Двата аксесоара бяха решени в цикламен цвят.

И докато с костюма в лимонено виждаме Радева за сефте, то обувките и чантичката са същите, с които президентшата бе на приема по случай 24 май в София и няколко месеца по-късно, през юли, на държавно посещение в Черна гора, където колежката й Лидия Джуканович я заведе в Музея на изкуствата, в който се съхранява иконата „Филермоса“, и Музея на крал Никола в Цетине.

Определено, можем да твърдим, че напоследък Десислава Радева следва примера на известни дами от цял свят при избора на визиите си. Като един от най-големите почитатели на рециклираната мода (носене на едни и същи дрехи и аксесоари по няколко пъти и на различни поводи) е известна съпругата на британския принц Уилям и отскоро принцеса на Уелс, Кейт Мидълтън. А тенденцията набира все по-голяма популярност.

Любител на всички нюанси на жълтото пък е бившата първа дама на САЩ и екс модел Мелания Тръмп, която неведнъж е демонстрирала, че в слънчевия цвят може да изглежда идеално както на вечеря в Бъкингамския дворец, така и на ежедневни ангажименти като посещение на детска болница в Синсинати.

Връщайки се на официалната вечеря в двореца Сан Антон и последната визия на президентшата Десислава Радева, смело можем да заявим, че тя по нищо не отстъпва на чужденствранните си колежки, също присъствали на събитието. Радева се вписва идеално в протоколните норми и представя достойно страната ни в Малта.

____

Малко повече за историята, архитектурата и градините на туристическата атракция на Малка – двореца Сан Антон

 

Първоначалната постройка е издигната през далечната 1600 година. Замислена е била като лятна вила за Антоан де Пол, рицар от Ордена на св. Йоан. Когато същият става 54-тият Велик магистър на Малтийския орден, вилата се превръща в негова лятна резиденция и постепенно се разраства, както и градините около нея, докато стане известна като Дворецът на Сан Антон. Името не идва от Великия магистър, а от покровителя му –  св. Антоний Падуански.

 

Де Пол планира вилата с размах, за да осигури достатъчно място за настаняване на своите гости и на големия си домашен персонал, който включвал готвачи, дегустатори на храна, носачи на факли, отговорници за килерите с храна, перукери, часовникари, лекари, без да забравяме кучкарите, тъй като магистърът имал слабост към лова.

Дворецът Сан Антон съдържа два параклиса, единият посветен на Дева Мария от Пилар и друг, посветен на св. Антоний. Параклисът на Дева Мария от Пилар е построен от Велик майстор Антонио Маноел де Вилена през XVIII век. Състои се от сводест свод кораб, с ребра, разделящи тавана на шест залива. Сводът е украсен с гербовете на дьо Вилена и последвалите Велики майстори Мануел Пинто да Фонсека и Емануел дьо Рохан-Полдук.

Параклисът „Св. Антоний“, който е известен още като Руски параклис, е построен през XIX век като Протестантски параклис. По-късно е превърната в Руски православни параклис за настаняване Великата херцогиня Мария Александровна от Русия, съпругата на Алфред, херцог Сакскобургготски и Гота.

Основната атракция тук обаче не е дворецът, а градините на Сан Антон. Едно наистина райско местенце, с виещи се пътеки и много скулптури.
Части от градините са били отворени за пръв път за обществеността в началото на XIX век от адмирал Сър Александър Баул, а 1882 г. са напълно достъпни за туристи и местни любители на градинарското изкуство.

Любопитно е, че в този дворец на 25 ноември 1876 г. е родена принцеса Виктория Мелита Сакскобургготска, докато баща й Алфред, херцог Сакскобургготски, е бил в Малта като офицер от Кралския флот.

Самата кралица Елизабет II пък отседнала в двореца по време на кралските си посещения в Малта през 1954, 1967 и 2005 г.

 

Дворецът и неговите градини са включени в Списъка на антиките от 1925 година. Сега е национален паметник от степен 1, и той също е включен в Национален опис на културните ценности на Малтийските острови.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here