Министър Гечев: Уволнението на Христо Даскалов е свързано с неща, случили се за ден

Отстраняването на Христо Даскалов от Агенцията по храните е свързано с редица неща, които се случиха за един ден. Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев пред bTV.

Даскалов е уволнил и назначил по спешност хора, а не ме е уведомил. Освен това ще е и народен представител. След свършването на предизборната кампания Христо Даскалов се връща на работа, макар в изборното законодателство да пише друго. Уволнението на шефа на БАБХ не е свързано с работата по отношение на ГКПП „Капитан Андреево“, добави Гечев.

Министър Гечев каза, че се готви решение на Министерския съвет за обявяването на части от пункта „Капитан Андреево“ като обект на националната сигурност. Ще бъдат отпуснати и средства за обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на пункта. „Имаме одобрението на министъра на финансите за осигуряване на 6, 5 млн. лева за обществена поръчка, които по спешност да се отпуснат за оборудване на държавна лаборатория на пункта“, обяви министърът на земеделието.

Политиката по отношение на държавността на „Капитан Андреево“ продължава, обясни земеделският министър. Границата функционира нормално, контролът се осъществява само от държавата, посочи той.

Вчера от поста беше освободен изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – Христо Даскалов. Причините за това са нарушение на изборното законодателство, след завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други, съобщиха вчера на брифинг в Министерството на земеделието. За нов изпълнителен директор на агенцията беше назначен Христо Вълчев.

Докато Христо Даскалов беше директор на БАБХ, агенцията пое контрола на вноса на стоки от трети страни, вместо частната фирма, която го извършваше. Причината за моето уволнение е „Капитан Андреево“, каза обаче по-късно в предаването Христо Даскалов. „Някой е заблудил министър Гечев, няма уволнени служители – имаше такива, преместени в друга структура. Това се прави във всяка институция ежедневно, няма и външно назначени в БАБХ“, каза още Даскалов.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here