Йонко Гергов: Зелените и Стефан Янев ще направим правителство!

Йонко Гергов

Правителство ще има, новината е, че ще го направим Стефан Янев и ние, Партия на зелените- като негови коалиционни партньори.Президентът Румен Радев ще връчи мандата на Стефан Янев. Правителството може да искара и целия си мандат. Това заяви председателят на Партия на зелените Йонко Гергов, който е от Дупница.

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Стефан Янев потвърди днес,  че смисълът на политиката е в диалога, в търсенето на решения. „В този смисъл предложението, което чухме от ГЕРБ за създаване на надпартиен борд, е достойно за уважение, с всичките давности как ще се провеждат разговорите, ние ще изпратим наши участници за такъв тип диалог, който предполагам, че ще бъде за търсене на решения“.

Политиката е изкуството на възможностите, при участие в парламентарния живот, наше задължение е да участваме във всички възможни формати, така че да търсим решения, поясни Янев. „Ще работим за съставяне на правителство, няма да откажем, ако се стигне до там. Участие в правителството по принцип. Оттук нататък много е важно какви ще бъдат приоритетите и политиките на това правителство, обаче.“

Не бих казал, че има партия, с която не бихме разговаряли, с всички бихме могли да водим диалог и търсене на пресечни точки, поясни Янев.

Ние и в момента изпращаме оръжия на Украйна, като бизнес, категоричен е Янев. „Като държава има решение на 47 НС това да не се прави, така че нека да се ограничим около това решение. Ако ще търсим ново решение, то нека да е в 48 НС.

Относно войната в Украйна, ние не виждаме лидерството на ЕС, не виждаме лидерството в България, заяви Янев. „Ако трябва да бъдем солидарни като европейци, взимаме политическото решение и оттам всички заедно сме в окопите. Оръжия дават тези, които имат.“

Коментари относно изгледите за правителство:

 

Избори веднага при всички положения обаче няма да има, защото иначе почти всички ще се окажат виновни за тях. Засега се откриват няколко възможности за управление.

 

Първата е ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ да съставят коалиция с помощта на още няколко недостигащи им депутати от „Възраждане“, или да съставят кабинет на малцинството, подкрепян с плаващ кворум. Втората е някои партии да ни изненадат с политическо творчество и да надскочат разделителната бразда, възползвайки се от външнополитическата динамика около войната в Украйна или от неизвестен досега мащаб на икономически заплахи у нас. Третата е парламентът да работи поне до Нова година, да приеме бюджета за 2023 година, предложен от служебния кабинет, както и някои други спешни закони, като те бъдат гласувани с различни тематични мнозинства.
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Йонче,
    за*би ги тия в парламента, скоро пак ще има избори!
    Кажи бате как ги врътна КАТ без проба за алкохол и наркотици и ти върнаха книжката ?!

  2. Гергов пияницата дето полицията скапана го крие и пази кога ли ще утрепе хора докато си кара пиян или ще бутне детето на някой? Какъв скапан град сме такъв да си прави каквото иска и каква скапана държава!?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here