Кметът Илко Стоянов на тържествена сесия: 5-и октомври е финалният щрих на дълго водени и изстрадани борби, възнаградени с победа. Това е истинският ден за размисъл

С тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград продължи втората част от празничната програма по повод 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония на вчерашния 5 октомври.

По време на празничното заседание кметът на Благоевград Илко Стоянов и председателят на Общински съвет Радослав Тасков връчиха ленти и плакети на новоприсъдени почетни граждани на Благоевград. Носителите на призванието са Даниела Симидчиева, призната за жената с най-висок IQ резултат в света през 2005 година, акад. Пламен Карталов, който е сред основателите на Камерна опера – Благоевград, Спас Бащенски, който бе награден за принос, гражданска позиция и обществена ангажираност в развитието на града. Посмъртно със званието “Почетен граждани” е удостоен и Кирил Михайлов.

Тържествената сесия бе открита от председателя на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, който поздрави присъстващите в залата на ДТ „Никола Вапцаров“.

Значимостта на датата 5-и октомври и огромния принос на борците за свобода подчерта в словото си и кметът Илко Стоянов.

„Днес за нас, чиито корени са дълбоко свързани с Пиринския край, е истинският ден за размисъл. Преди 110-години, в резултат на безусловния избор и непоколебимата воля на предците ни, идва желаният резултат, който векове наред е бил блян, копнеж, пътеводна звезда.

5 октомври е празник, но нека не забравяме, че пътят до него е пропит със страдания, с болка, с кръв, но никога с липса на вяра.

Именно тя – вярата, е онази, която не е позволила българската идентичност да бъде унищожена. Именно тя прави възможен днешния ден!

34 години по-късно горноджумайци и хората от Пиринска Македония застават наравно до своите събратя от освободената част от България през 1878 година.

И ние днес, само можем да предполагаме мащаба на усилията по пътя към победата, на майчината мъка по поеничарени синове и озлочестени дъщери, на непоколебимостта на бащите, които с телата си са поемали удари, куршуми, за да бранят своите рожби.

5-ти октомври е финалният щрих на дълго водени и изстрадани борби – борби, донесли не само физически, но и емоционални травми за българите, родили се тук и борили се за свободата на Пиринския край.

И нека, когато тържествено се поздравяваме, запазваме минута мълчание, свеждаме глави в знак на признателност към героите, знайни и незнайни, чиито кости са положени в черната земя, да не забравяме какво е да бъдем свободни.

Преди 110 години изгрява яркото доказателство, че само, когато сме сплотени, само когато сме заедно, можем да преодолеем трудностите, предизвикателствата, подтисничеството.

И нека днес, в името на предците ни, но и в името на нашите деца, не позволяваме завистта, междуличностните и политическите противоборства да надделеят над идеала да бъдем единни.

Като човек, искам да вярвам, че всеки един от нас носи някъде дълбоко в себе си непоколебимата воля, онзи героизъм, онази всеотдайност, която е давала вярната посока на нашите предци!

Уважаеми съграждани, честит празник!

Да живее свободна и независима България!“, каза в словото си кметът Илко Стоянов.

По време на сесията бяха връчени грамоти за проявена инициативност, постигани високи резултати и съществен принос за изпълнението на конкретна професионална задача на служителите в ОД на МВР, в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и 3-то Бригадно командване – Благоевград.

В рамките на тържественото заседание бяха връчени и стипендии на 10 даровити деца.

В програмата взеха участие възпитаници на новооткритата  школа по актьорско майсторство „Имало едно време“, трогателни бяха изпълненията на Константина Димитрова и Стилиян Спасов – възпитаници на Христина Кацарска.

Сред гостите на тържествената сесия бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Областният управител на Благоевград Николай Шушков, директори на институции, общински съветници, представители на културни и учебни заведения,  граждани.

Тържествената програма по повод 5-и октомври завърши с концерт на емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“. Творците за пореден път успешно пресъздадоха сценичното изкуство по уникален начин пред препълнената от публика зала „Пейо Яворов“.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here