Прокурор Борислав Ковачки: Кметът Апостолов и синът му не са осъщствили каквито и да било провокативни дейности или напъни под каквато и да е форма!

Апостол Апостолов

Във връзка с официално запитване на 4ВЛАСТ  Районна прокуратура-Благоевград дава следната информация за сигналът срещу кметът на Симитли Апостол Апостолов и Стефан Апостолов:

На 02. 10. 2022 година в Районна прокуратура-Благоевград е докладван сигнал от политическа партия „Продължаваме промяната“, по точно от  Ина Маслянкова, член на избирателни. В сигнала се излагат изказвания, че кметът на община Симитли Апостол Апостолов и синът му Стефан Апостолов са претендирали на висок звук пояснения от членове на секционна комисия, касаещи реда и изискванията за допускане на лица с придружители.

„Кметът Апостолов и синът му даваха вербални указания на хора с придружители как да гласуват.“ – твърди Маслянкова.

В сигнала не се съдържат изказвания за вероятно осъществени закононарушения срещу политическите права на жителите, а се съдържат изказвания за вероятно нарушаване на изборните правила, твърди административният ръководител на Района прокуратура Благоевград Борислав Ковачки, който днес отиде лично в комисията и проведе разпити на място. С него беше и началникът на полицията в Благоевград Иван Кандев.

Ето какво още уставяват разследващите:

С оглед изясняване на обективната истина и изказванията в сигнала е осъществена инспекция от прокурор от Районна прокуратура-Благоевград по реда на член 145 алинея 1 т. 2 от Закон за съдебната власт.
В хода на инспекцията са снети пояснения от 12 лица, за които има данни, че са участвали на събитията, изложени в сигнала, а точно – кмета на община Симитли Апостол Апостолов и от сина му Стефан Апостолов, членовете на СИК и полицейски чиновник, охраняващ региона на съответната СИК.

При осъществяване на инспекцията се открива, че изложеното в сигнала фрапантно се разминава с обективната реалност.

При снемане на пояснения от подателя на сигнала, същият сочи, че Апостол Апостолов и неговият наследник Стефан Апостолов са посетили секционна изборна комисия, като почнал диалог на всеослушание с членове на СИК кои лица да бъдат допускани с компаньон.

Видно от обясненията им, Апостол Апостолов и неговият наследник Стефан Апостолов отхвърлят да са повишавали звук под каквато и да е форма, като останалите членове на СИК удостоверяват изказванията им и декларират, че в тяхно наличие не е осъществено нещо неправилно, не са осъществени каквито и да било провокативни дейности или напън под каквато и да е форма.

С оглед неналичието на задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент, след осъществяване на персоналната инспекция, от наблюдаващия прокурор е предписан отвод да се образува досъдебно произвеждане.

Следва да се означи, че за нарушавания на изборните правила следва да се сезира съответната РИК, а прокуратурата се сезира при данни за осъществени закононарушения от общ темперамент.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов от своя страна добави, че съобщеното от Районна прокуратура – Благоевград изчерпва темата. „До всички медии: Нямам какво повече да допълня. Само ще кажа, че не е необходимо да бъда използван като бухалка между МВР и Прокуратурата“, категоричен бе Апостол Апостолов.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here