110 години назад! Исторически знамена и униформи на площада в Благоевград в чест на свободата

С тържествен преглед на исторически знамена и униформи на Българската армия и заря проверка започнаха тази вечер честванията по повод 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

На площад „Георги Измирлиев – Македончето“ жители и гости на Благоевград имаха възможността да се докоснат до историческите бойни реликви на Българската армия. Реликвите бяха показани от представители на Регионални клонове от различни краища на България към НД „Традиция“ и Сдружение „14-ти пехотен полк“.

В тържествената първа част на честванията участие взеха и представителните роти на 3-то Бригадно командване с построяване на военния блок и тържествена заря проверка, както и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски. За първи път в заря проверката участва и ученически отряд от представители на Младежкия парламент и ученици от различни училища.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов приветства участниците и гостите на пл. „Георги Измирлиев“ и подчерта героичния принос на предците ни за Освобождението на Пиринския край. На площада пламнаха факли и жертвеници. Финалът бе поставен от тържествена заря в цветове, символизиращи българския трибагреник.

Сред присъстващите официални лица на тазвечершното събитие бяха Неврокопски митрополит Серафим, областният управител на Благоевград Николай Шушков, председателят на общински съвет Радослав Тасков, полк. Митко Балтов, командир на 3-то Бригадно Командване, Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“, Акад. Христо Григоров, д-р х. к , председател на БЧК и внук на легендарният български революционер Ичко Бойчев, представители на духовенството.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here