Шок в Перник! НАП сложи ръка на Минната дирекция, емблемата на града се продава за 7 151 043 лв.

Сградата на Минната дирекция е със статут на паметник на културата.

НАП обяви за продан Минната дирекция в Перник. Новината шокира перничани, а обявата се разпространява като пожар. Офертата се върти из социалната мрежа. Става ясно, че имотът, намиращ се в самия център на Перник, е оценен на 7 151 043 лв. В обявата е записано, че той е с площ 2 590 кв.м., на място е построена административно- производствена със застроена площ  от 2 207 кв. и разгърната застроена площ 5 624.50 кв.м.  На партерен, първи и втори етаж са разположени по 28 броя кабинети, на партера също е и музеят на минното дело. Сградата е със статут на културно-историческа ценност.

Емблематичният комплекс е строен през 1932 година, намира се в центъра на града в непосредствена близост до черквата „Св. Иван Рилски“ и сградата на общината. В момента тя е частна собственост, придобита в комплект с покупката на мините в Перник преди около 20 години. В града не веднъж е повдиган въпросът за връщането на Минната дирекция на държавата или на общината. В момента на място се помещават офиси на „Топлофикация“.

Перничани остро роптаят срещу продажбата и коментират, че не е нормално културна ценност да се продава просто така. „Майко, мила!“, „Това не е истина!“ и „Както е тръгнало ще продадат скоро и България!“, са само част от коментарите в града. Други пък цитират и се позовават на Закон за културното наследство /ЗКН/, подчертавайки, че „държавата има право да придобие като първи купувач културна ценност национално богатство, предложена за продажба на търг, по първоначално обявената цена. Друг е въпросът от къде ще се намерят 7 млн. за целта.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here